Hlavní obsah

V Novém Městě na Moravě zdraží teplo na dvojnásobek. Radnice nabízí lidem půjčku

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Novém Městě na Moravě na Žďársku se od ledna zvýší ceny tepla od firmy Novoměstská teplárenská z letošních 500,50 koruny na 1 100 Kč za gigajoule (GJ). Jde o platbu včetně daně.

Článek

Předseda představenstva Ondřej Pekárek ČTK řekl, že společnost koupila zemní plyn za výrazně vyšší cenu než vloni. Kvůli zdražování energií radnice umožnila obyvatelům v soukromých domech požádat o mimořádnou půjčku z fondu rozvoje bydlení, jejíž splátky si mohou rozložit až do pěti let. Rozhodlo o tom v pondělí novoměstské zastupitelstvo.

V menším bytě v zatepleném bytovém domě, kde se podle údajů teplárenské společnosti roční spotřeba tepla pohybuje kolem 15 GJ, stoupne obyvatelům příští rok platba podle propočtu ČTK o 8 992 Kč na 16 500 Kč.

Obyvatelé soukromých bytů a rodinných domů si z městského fondu mohou půjčit až 20 000 korun na bytovou jednotku s pevným úrokem tři procenta. O půjčku mohou kvůli zdražování energií požádat také společenství vlastníků bytových jednotek. „Nabídky půjček jsou, ale ne vždycky jsou pro ty lidi výhodné. Často se stává, že když se člověk ocitne v takhle těžké situaci, tak si půjčuje někde, kde by si půjčovat neměl, a tomu chceme předejít,“ řekl dnes ČTK starosta Michal Šmarda, který se tento měsíc stal i předsedou ČSSD. Nové Město na Moravě má asi 10 000 obyvatel.

Peníze město poskytne z fondu, ze kterého zatím obyvatelům půjčovalo například na opravy fasád nebo bytových jader. „Teď ten program rozšiřujeme o půjčku na úhradu nákladů spojených s bydlením,“ řekl Šmarda.

Nájemníkům přibližně 300 městských bytů je podle starosty radnice připravená pomoci prostřednictvím nižšího růstu záloh za teplo. Případný nedoplatek pak budou nájemníci městu splácet delší období. Město u těchto bytů platí za teplo Novoměstské teplárenské a pak vybírá peníze od nájemníků. Zálohy za teplo se nebudou zvyšovat v domě s pečovatelskou službou a v komunitním domě pro seniory, kde má město vlastní plynové kotelny a plyn má podle starosty koupený za dobrou cenu. V Novoměstské teplárenské, a.s., město podle údajů ve Sbírce listin vlastní 36 akcií, což není ani procento.

Novoměstská teplárenská má podle Pekárka na příští rok koupený plyn proti loňsku za zhruba třiapůlkrát vyšší cenu. „Bohužel je ta situace taková,“ uvedl. Dodal, že například lidem v rodinných domech, kteří mají větší odběr a zatím platili za teplo každý měsíc, firma nabídla rozložení plateb do celého roku formou záloh.

Předseda představenstva řekl, že deset let patřila firma v republice mezi nejlevnější dodavatele tepla, kteří topili plynem. Teď chystá opatření, aby zvýšila účinnost výroby. „Věřím tomu, že do takového roku dvou to určitě nějakým způsobem zase snížíme,“ řekl Pekárek k cenám tepla. Podle něj bude záležet i na tom, jak se bude dál vyvíjet situace na trhu s plynem.

Reklama

Doporučované