Hlavní obsah

V přehradě Sedlice přestal po několika týdnech platit zákaz koupání

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V přehradě Sedlice na Pelhřimovsku přestal po několika týdnech platit zákaz koupání. Přesto má podle hygieniků voda v přehradě zhoršenou jakost a doporučují se po koupání v ní osprchovat. V rybníku Kachlička zákaz koupání trvá.

Článek

V Kachličce na Havlíčkobrodsku zakázali hygienici koupání v polovině července kvůli masivnímu výskytu sinic, kterých neubývá. Podle posledního měření je tam voda průhledná jen 15 centimetrů, při koupání hrozí akutní poškození zdraví. V přehradě Sedlice se nesměli lidé koupat od konce června také především kvůli sinicím a chlorofylu. Její voda se ale v posledním týdnu zlepšila, průhlednost se zvýšila z metru na 1,7 metru.

Hygienici v tomto týdnu kontrolovali jen čtyři přírodní koupaliště, kde se předtím kvalita vody zhoršila. Vedle Sedlice a Kachličky odebrali vzorky také v Břevnické nádrži na Havlíčkobrodsku a v Domanínském rybníku na Žďársku. Jeho vodu zhodnotili podobně jako vodu v přehradě Sedlice, je zhoršená kvůli sinicím a chlorofylu, průhledná je do 60 centimetru. Břevnická nádrž má vodu přes mírné znečištění vhodnou ke koupání.

Teplota vody v kontrolovaných vodních plochách byla podle hygieniků okolo 21,4 stupně Celsia, přibližně o tři stupně chladnější než před týdnem.

Reklama

Doporučované