Hlavní obsah

Vysočina má na stavbu prvního hospice schválenou dotaci do 67 milionů korun

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kraj Vysočina má schválenou dotaci na lůžkový hospic v Havlíčkově Brodě. Od ministerstva zdravotnictví může na jeho stavbu dostat až 67 milionů korun. Na stavbu hospice s 20 lůžky už kraj vybral stavební firmu.

Článek

Na Vysočině zatím lůžkový hospic není. „Co můžeme říci, že jsme relativně spokojení, protože bylo šest zájemců, kteří soutěžili tu veřejnou zakázku. Vysoutěžili jsme pod rozpočtovanou cenu,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Odpověděl tak na jeden z dotazů opozičního zastupitele Martina Kukly (ANO).

Podle věstníku veřejných zakázek kraj u této zakázky předpokládal cenu okolo 85 milionů korun bez daně. Stavební firmy mohly podávat nabídky do 19. srpna.

Kraj podle dřívějších informací nechá postavit zařízení s 18 lůžky pro dospělé a dvěma dětskými lůžky u havlíčkobrodské nemocnice. Víc než půlhektarový pozemek pro hospic kraji darovalo město, havlíčkobrodští zastupitelé o tom rozhodli loni v listopadu. Projekt kraj převzal od Spolku pro lůžkový hospic Mezi stromy, který o stavbu „kamenného“ hospice na Vysočině usiloval od roku 2015.

Spolek se nejdřív pokoušel sehnat místo pro hospic v krajské Jihlavě, na radnici ale neuspěl. Pak mu pozemek slíbil Havlíčkův Brod. Následně spolek získal také příslib kraje, že na stavbu hospice přispěje až 20 miliony korun, pokud ji bude dotovat i ministerstvo zdravotnictví. Od ministerstva ale spolek nakonec peníze nedostal, proto havlíčkobrodské radnici pozemek vrátil.

Reklama

Související témata:

Doporučované