Hlavní obsah

Kovozoo ve Starém Městě láká na nové exponáty včetně devítimetrového autobota

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kovozoo ve Starém Městě na Uherskohradišťsku láká návštěvníky na nové exponáty včetně devítimetrového kovového autobota z úspěšné americké filmové série Transformers.

Článek

Vyrobil jej slovenský umělec Jaromír Sabol. Skulptura, která váží 4,8 tuny, vznikala tři měsíce, zpočátku na Slovensku, později přímo v Kovozoo, sdělila ČTK Martina Juřenová ze skupiny REC Group, která areál provozuje. Lidé v něm nově uvidí i čtveřici čuníků nebo orla, kteří jsou taktéž vyrobeni z kovového šrotu.

Prvního, pět metrů vysokého autobota vyrobil Sabol, který tvoří pod názvem JSS Iron Art, pro Kovozoo už loni. Byla to postava pojmenovaná Bumblebee, nyní k ní přibyl autobot Haiku. Svá kovová díla však Sabol ve Starém Městě vystavoval už dříve.

Exponáty pro Kovozoo většinou vznikají v jejím areálu v takzvané porodnici, kde se setkávají tvůrci kovových zvířat a společně je vyrábějí. Podle zakladatele a šéfa Kovozoo Bronislava Janečka je však Sabolův styl jedinečný a naprosto jiný než lze vidět právě u výtvorů pocházejících z porodnice. „A to je důvod, proč jsme jej požádali, aby nám vyrobil dílo do expozice. Chtěli jsme návštěvníkům našeho areálu nabídnout odlišný typ exponátu, aby si v Kovozoo každý přišel na své. S týmem našich porodníků se zaměřujeme na zvířata v reálných tvarech a rozměrech či na různé druhy dekorací. Stroje, roboti či steampunk jsou zase doména JSS Iron Art. Již nyní můžeme prozradit, že parta autobotů neboli transformerů se ještě rozroste,“ uvedl Janeček.

Pro návštěvníky, kteří nejsou příznivci žánru sci-fi, připravila Kovozoo novinku v podobě rozšíření skupiny vystavovaných kovových zvířat. V takzvaném dobytčáku, tedy přepravním vagonu pro zvířata, který je součástí expozice, si lidé mohou prohlédnout čtyři prasata domácí. Čuníky pojmenované Fanoušek, Jaroušek, Bomba a Pepina vyrobili Lukáš Dvorský a Josef Kukučka v Ostravě-Vítkovicích.

Dalším novým přírůstkem je orel mořský pojmenovaný Filip. „Ukoval jej Petr Čech za 333 hodin a z úctyhodných 480 kilogramů železa,“ uvedla Juřenová. Detailně propracovaný exponát má své místo v přízemí kongresového centra u jídelny. Na střeše budovy porodnice lze spatřit železného žraloka. Pokřtěný byl letos na jaře při oslavách Dne Země, dostal jméno Bruce. Žraloka obklopuje kovová konstrukce připomínající akvárium. Brzy by do něj podle Juřenové měla přibýt další mořská fauna a flóra z kovu.

Kovozoo nabízí stovky zvířat vyrobených z kovového šrotu. Doplňují je další exponáty, kterými jsou například tramvaj, letoun L-610, staré zemědělské stroje, vysloužilá hasičská auta nebo buldozery. Dále lze v areálu navštívit muzeum veteránů a vyhlídkové lávky nebo se svézt vláčkem.

Reklama

Doporučované