Hlavní obsah

Na zlínské univerzitě vznikla fiktivní UFbanka s vlastní měnou

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na Ústavu financí a účetnictví Fakulty managementu a ekonomiky zlínské univerzity vznikl projekt nazvaný UFbanka. Jde o fiktivní banku s vlastní měnou, sdělila dnes ČTK mluvčí univerzity Petra Svěráková.

Článek

Studenti mohou měnu nazvanou UFcoin získávat třeba za studijní úspěchy, koupit je za ni možné například služby partnerů banky.

„Na začátku celého projektu stál jednoduchý nápad - nakoupíme na ústavu vybranou kryptoměnu a budeme s ní dále ve výuce pracovat. To se však ukázalo jako prakticky nerealizovatelné, proto se myšlenky ubíraly k vytvoření lokální měny UFcoin. A odtud už nebylo daleko k nápadu na virtuální UFbanku, která by nabízela svým klientům rozsáhlejší spektrum služeb a zároveň pracovala s vlastní měnou,“ uvedla ředitelka ústavu Drahomíra Pavelková. Ústav musel také požádat Českou národní banku o možnost využití termínu banka v názvu.

UFbanka je virtuální akciovou společností, akcionáři jsou vedle členů ústavu všichni studenti programů fakulty zaměřených na finance, finanční technologie, daně a účetnictví v bakalářských i magisterských programech. Akcionáři mají nárok na výplatu dividend po celou dobu svého studia a zároveň svými aktivitami mohou přispívat k hospodaření UFbanky.

„Studenti své UFcoiny mohou získávat například za své mimořádné studijní úspěchy, účast na soutěžích národních i mezinárodních zaměřených na oblast financí nebo za účast na vědeckých aktivitách ústavu,“ uvedla garantka studijního programu Finance a finanční technologie Adriana Knápková. „Naopak utrácet je mohou za aktivity zprostředkované UFbankou, například za stáž snů, den stínování top manažera ve firmě, individuální doučování, propagační předměty či za služby partnerů UFbanky, které byly do hry věnovány,“ uvedla Knápková.

Založením fiktivní banky získali zkušenosti nejen pedagogové, ale také studenti. „Projekt se mi moc líbí, určitě využiji směnu za nějakou tu absenci,“ uvedla studentka oboru Finanční kontrola Eva Chovancová. Naopak student David Pokorný bude podle svých slov kryptoměnu držet a neprodávat.

Reklama

Doporučované