Hlavní obsah

Nová stavba Brána Pusteven nabídne návštěvníkům Pusteven zázemí i výhledy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Lenka Štveráková

Ilustrační foto.

Reklama

Nová stavba zvaná Brána Pusteven se v pátek otevře návštěvníkům na Pustevnách v Beskydech. Nabídne jim zázemí i výhledy z ochozu.

Článek

V nízkopodlažní budově je informační centrum, zázemí pro obsluhu parkoviště i veřejné záchody, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě zástupkyně obce Prostřední Bečva na Vsetínsku.

Pustevny patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Beskydech. Turisty lákají na Pustevny a vrchol Radhošť stavby Dušana Jurkoviče, socha Radegasta i kaple svatého Cyrila a Metoděje. Na Pustevny vede také lanovka, před několika lety přibyla panoramatická Stezka Valaška. Pustevny leží na hranici mezi Zlínským a Moravskoslezským krajem a spadají do katastru obcí Prostřední Bečva a Trojanovice v okrese Nový Jičín.

Nový objekt vznikl s cílem zvýšit pohodlí návštěvníků. Dřevostavba je doplněná ochozem, který bude přístupný turistům a nabídne výhledy do krajiny. Objekt má zatravněnou střechu a na jeho stavbu bylo použito dřevo, sklo a kámen. Stavba je ze dvou stran prosklená, prostranství je vydlážděno kameny a vznikla i točna pro autobusy. V blízkosti je parkoviště, objekt je na konci přístupové cesty z Prostřední Bečvy na Pustevny.

Brána Pusteven stála přes 24 milionů korun, Prostřední Bečva získala dotaci 9,1 milionu korun z Ministerstva pro místní rozvoj a deset milionů od Zlínského kraje. Fond Pustevny, do kterého přispívají oba kraje, Prostřední Bečva, Trojanovice i soukromí provozovatelé na Pustevnách, se finančně podílel na vypracování projektové dokumentace.

Reklama

Doporučované