Hlavní obsah

Plánovaná síť turistických tras propojí Kroměříž s nedalekou vrchovinou Chřiby

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Plánovaná síť turistických tras propojí Kroměříž a nedalekou vrchovinu Chřiby. Určeny jsou k turistice, běhu nebo k nordic walkingu, tedy dynamické chůzi s holemi. Trasy povedou z Kroměříže na Bunč, do Kostelan, Kvasic a Zdounek.

Článek

Projekt by mohl být vítaným rozšířením nabídky volnočasových aktivit pro obyvatele i návštěvníky Kroměříže, jak uvedl v dnešní tiskové zprávě kroměřížské radnice starosta Tomáš Opatrný (ANO).

Okruh je navržený tak, aby lidé měli vždy dvě varianty, kudy se vydat z Kroměříže do Chřibů, a naopak z Chřibů zase zpět do města. „Délka okruhu je 15 kilometrů. Díky tomu, že částečně těsně obchází město, je možné se z okruhu kdykoliv vrátit zpět. Je tak vhodný i ke kratším procházkám,“ uvedla vedoucí radničního Odboru regionálního rozvoje Simona Prečanová.

Radní města schválili přípravu realizační dokumentace, která by měla být hotová na začátku listopadu. Trasy by poté mohly vzniknout v příštím roce. „Projekt počítá se značením v terénu, s instalací mobiliáře a informačního systému a také s vytvořením vyhlídkových míst. Trasu vhodně doplní naučné stezky,“ doplnila Prečanová.

Okruh kolem Kroměříže naváže na okruhy ze Zdounek nebo z Velkých Těšan. Síť tras by na ně byla napojena díky lokalitě Hvězda, podmínkou je však podle zástupců radnice dohoda s vlastníkem pozemků ohledně umístění turistického značení. Odhadované náklady projektu se pohybují kolem 350 tisíc korun.

Chřiby představují výraznou vrchovinu na středovýchodní Moravě, rozkládají se mezi Kyjovem na Hodonínsku a Kvasicemi na Kroměřížsku. Typické jsou svými bukovými lesy. Mezi oblíbené turistické cíle patří rozhledna na jejich nejvyšším vrcholku Brdu, skalní útvary Kozel a Budačina a především hrady Buchlov a Cimburk, ke kterým se vztahuje několik pověstí.

Reklama

Související témata:

Doporučované