Hlavní obsah

Silničáři kvůli stavbě mostu u Napajedel uzavřou nájezd na dálnici D55

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Silničáři uzavřou od 10. října na exitu 34 u Napajedel na Zlínsku nájezd na dálnici D55 ve směru od Uherského Hradiště.

Článek

Opatření souvisí s postupující výstavbou dálničního mostu přes řeku Moravu, který by měl řidičům začít sloužit za dva roky. Provoz bude veden po silnici I/55 přes okružní křižovatku do Otrokovic–Kvítkovic. Omezení potrvá po celou dobu výstavby mostu, jak řekla dnes ČTK mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Lucie Trubelíková. Vzhledem k vysoké vytíženosti silnice I/55 očekávají silničáři dopravní komplikace.

„Nad řekou Moravou vybudujeme ocelový jednopólový most, jehož nosná konstrukce bude společná pro oba směry budoucí dálnice. Zprovoznění mostu plánujeme v roce 2025,“ uvedla Trubelíková. Součástí stavby půlkilometrového úseku D55 je také protihluková stěna, která by měla ochránit obytnou zástavbu Napajedel před hlukem z dálnice. Na základě uzavřené smlouvy by výstavba mostu měla stát 674,4 milionu korun bez DPH.

Stavba dálnice D55 v úseku mezi Napajedly a Babicemi na Uherskohradišťsku je rozdělena do tří etap. „První, která řeší napojení dálnice D55 na silnici I/55, již budujeme v rámci akce D55 Babice – Staré Město. Stavba mostu přes řeku Moravu je druhou etapou. Po dokončení mostu navážeme třetí etapou, což je 7,5 kilometru dlouhý dálniční úsek, který propojí dálniční most přes Moravu s aktuálně realizovanou dálnicí u Babic,“ uvedla mluvčí. Tento úsek by se měl začít stavět v roce 2025, jeho dokončení předpokládá ŘSD v roce 2027.

Od roku 2020 se staví téměř 8,5 kilometru dlouhý úsek dálnice D55 mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku, na dalším úseku ze Starého Města do Moravského Písku na Hodonínsku dlouhém 8,8 kilometru pracují stavbaři od předloňska. S jejich otevřením počítá ŘSD v roce 2024, stejně jako v případě čtyřkilometrového úseku dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem na Hodonínsku, který se staví od loňska. Letos začala stavba více než 7,5 kilometru dlouhého úseku dálnice D55 z Olomouce do Kokor na Přerovsku, jeho zprovoznění plánuje ŘSD v roce 2025.

Po kompletní dostavbě dálnice D55 v budoucnu propojí střední, jihovýchodní a jižní Moravu. Dlouhá bude přes 100 kilometrů, u Břeclavi se napojí na dálnici D2.

Reklama

Související témata:

Doporučované