Hlavní obsah

Ve Vsetíně budou moci lidé rozhodnout o využití milionu korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ve Vsetíně budou moci lidé rozhodnout o využití milionu korun v participativním rozpočtu nazvaného Vsetín kolem nás. Připravuje se třetí ročník, své návrhy budou moci lidé posílat od 1. března do 31. května.

Článek

O návrzích se bude hlasovat od poloviny září, uskutečnění vítězného projektu se předpokládá příští rok, případně do poloviny roku 2024.

Výše investice do jednoho projektu není stanovena, ale nesmí překročit milion korun. Projekty by měly být zaměřeny na úpravu veřejného prostoru či zvelebení veřejného prostranství pro sportovní nebo rekreační využití, dopravní infrastrukturu či životní prostředí, a to na pozemku města nebo městem zřizované organizace. Podmínkou je také reálná proveditelnost, soulad se zákony či územním plánem města.

V prvním ročníku lidé zvolili vybudování hřiště pro děti i starší lidi s postižením. Hřiště je již z části hotovo, dokončeno má být za několik měsíců. Loni získalo nejvíc hlasů vybudování veřejně přístupného včelína v Arboretu Semetín. Lidé vybírali z deseti navržených projektů. Do ankety se zapojilo 3200 respondentů, město má asi 26 tisíc obyvatel.

Město letos také pořídí a osadí lavičky, jak navrhovali senioři. Projekt zaměřený na zvýšení počtu laviček v participativním rozpočtu neuspěl, město se jej přesto rozhodlo udělat. „V současné době bylo vybráno prvních deset míst, kam by měly být lavičky na jaře instalovány,“ uvedl starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL). V rozpočtu města na to bylo vyčleněno 200 tisíc korun. Pro umístění dalších pěti laviček se zatím hledá vhodné místo.

Participativní rozpočet má také krajské město Zlín, rozděluje se v něm pět milionů korun, rovněž Valašské Meziříčí na Vsetínsku a Otrokovice na Zlínsku.

Reklama

Doporučované