Hlavní obsah

Ve vsetínské železniční stanici se otevřou nová nástupiště i část podchodu

Foto: Jakub Albert, Mapy.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Cestující ve Vsetíně budou moci od pátku 22. prosince využívat nová zastřešená nástupiště a k přístupu na ně i část nového podchodu pod železniční tratí.

Článek

ČTK to dnes sdělila mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková. Rekonstrukci železniční stanice v centru Vsetína za zhruba 3,4 miliardy korun zahájila Správa železnic (SŽ) na konci roku 2021. Na přestavbu stanice navazují investice města před a za nádražím.

„K 22. prosinci skončí výluka provozu na železnici vedoucí přes vsetínskou stanici. Vlaky se tak od tohoto data budou po rekonstruované trati pohybovat opět už téměř bez omezení. Pro vsetínské nádraží, kde Správa železnic finišuje s pracemi na jeho přestavbě, to znamená, že bude třeba minimalizovat pohyb osob v kolejišti. Na nová zastřešená nástupiště číslo 2 a 3 se tak cestující dostanou z toho prvního podchodem, tedy jeho částí,“ uvedla mluvčí. Podchod po dokončení povede z podzemního parkoviště Smetanovy obchodní galerie pod Nádražní ulicí, dopravním terminálem a železnicí s nástupišti až do prostoru za nádražím Na Lapači. Od pátku bude zprovozněna zatím část mezi jednotlivými nástupišti.

Přestavba železniční stanice bude podle plánů trvat další tři měsíce. Po tu dobu zůstane provizorní odbavování cestujících v obytných buňkách. Nové nádraží se otevře v dubnu příštího roku. „Nejzásadnějších změn se cestující dočkají na přelomu března a dubna 2024, kdy má skončit hned několik investičních akcí souvisejících s přestavbou nádraží. Dokončen bude dopravní terminál, kam se přesune odbavování cestujících. Zprovozněna bude další část podchodu vedoucího pod nádražím a nástupišti, a to až do podzemního parkoviště Smetanovy obchodní galerie. Otevřen bude i podchod na místě bývalého železničního přejezdu v ulici U Křivačkárny,“ uvedla mluvčí. Zároveň se trvale uzavře železniční přechod ve Štěpánské ulici.

„Zprovozněním dopravního terminálu a podchodů dojde k faktickému otevření nového nádraží, ačkoliv další práce ještě budou pokračovat. Jedná se o zásadní okamžik, který výrazně uleví občanům Vsetína,“ uvedl starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL).

V dubnu příštího roku by SŽ měla dokončit také stavbu silnice s mostem přes potok Rokytenka, která propojí lokalitu Lapače s novou okružní křižovatkou na silnici I/69. Na křižovatku se ve druhé polovině příštího roku napojí připojovací pruhy k silnici I/57. „Stavba dalšího připojovacího pruhu nad čerpací stanicí na výjezdu z města směrem na Valašské Meziříčí započne na jaře příštího roku. Stejně tak budou v tomto termínu zahájeny stavební úpravy křižovatky před čerpací stanicí Shell s cílem zklidnit dopravu v ulici Na Dolansku. Všechny tyto uvedené investice jsou součástí stavby takzvané Rampy Mostecká, jejímž investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR,“ uvedla mluvčí.

Reklama

Doporučované