Hlavní obsah

Vlčnovem na Uherskohradišťsku po roce opět projede král se svou družinou

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jde o vrchol každoroční folklorní slavnosti Jízda králů. Letos je králem žák čtvrté třídy Zdeněk Janča. Na cestě vesnicí jej doprovodí družina tvořená osmnáctiletými mladíky.

Článek

Před Jízdou králů, která do obce obvykle přiláká tisíce návštěvníků, se král zúčastní spolu s družinou mše. Následovat bude přijetí na obecním úřadě. Průvod Jízdy králů by od královského domu stojícího poblíž kaple Svaté Rodiny měl vyrazit ve 12:30 a projít celou obcí. Podle dávné tradice bude mít král na sobě dívčí kroj a v ústech růži. Akci doprovodí folklorní vystoupení.

Slavnost může mít podle etnografů původ ještě v pohanské době, kdy mezi sebou chlapci soutěžili při vyhánění dobytka. Nejlepší byl králem. Druhý možný původ tradice vidí odborníci v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Jízda králů je od roku 2011 zapsaná na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Vlčnovská je nejznámější, další se konají v Kunovicích a Hluku na Uherskohradišťsku a ve Skoronicích na Hodonínsku. Pouze ve Vlčnově se jezdí každoročně, letos se však Jízda králů postupně uskuteční na všech čtyřech místech.

Reklama

Doporučované