Hlavní obsah

Na zlínském festivalu se dnes budou dražit umělecky ztvárněné filmové klapky

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na zlínském filmovém festivalu se dnes odpoledne budou dražit umělecky ztvárněné filmové klapky. Kolekce letos zahrnuje 123 klapek od mnoha známých výtvarníků.

Článek

Autoři pocházejí nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Výtěžek z dražby, která se uskuteční v kongresovém centru, pomáhá financovat práce studentů filmových škol a začínajících filmařů.

Filmové klapky jsou tradiční součástí Zlín Film Festivalu. Jeho 62. ročník, který nabídne 276 snímků ze 49 zemí, začal ve čtvrtek a potrvá do středy 1. června. Salon filmových klapek se koná 25. rokem. Svými klapkami se do něj pravidelně zapojují například Kristian Kodet, Iva Hüttnerová, Kateřina Miler, Boris Jirků nebo Jiří Slíva.

Z největší dálky doputovala klapka od Ludmily Zemanové, dcery režiséra Karla Zemana, která žije v Kanadě. Mezi motivy se například objevuje vzpomínka na herečku Libuši Šafránkovou a automobilového závodníka Karla Lopraise, výročí 110 let od narození výtvarníka Jiřího Trnky nebo téma 700 let do první písemné zmínky o městě Zlíně.

Loni vynesla dražba filmových klapek na festivalu rekordních 2,752 milionu korun. Trvala tehdy několik hodin, své majitele našlo všech 125 klapek. Největší zájem byl o klapku Jaroslava Němečka s názvem Teskně hučí Niagara, která byla prodána za 111 000 korun. Autor nejdéle nepřetržitě vydávaného dětského komiksu letos předal do projektu v pořadí již svou desátou klapku.

Reklama

Doporučované