Hlavní obsah

Zlínská teplárna promítne zdražování do loňského vyúčtování jen částečně

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ačkoli vysoká cena povolenky a zemního plynu tlačí ceny už řadu měsíců vzhůru, dopadne navýšení ceny tepla na konečné zákazníky pouze z jedné třetiny oproti původním odhadům.

Článek

Jak vyplývá z výsledné ceny tepelné energie za rok 2021, kterou se v pondělí dozvěděli zákazníci, zlínská teplárna promítne zdražování do loňského vyúčtování jen částečně. Teplárna dokázala část rostoucích nákladů na povolenky a zemní plyn pokrýt vlastními úsporami. Navýšila například podíl štěpky při výrobě tepla a upravila i část technologie.

„Uvědomujeme si složitou situaci domácností, firem i veřejných institucí v této době, kdy ceny všech energií citelně rostou. Proto kromě vlastních úspor ponecháme část zvýšených nákladů na našich bedrech, aniž bychom je přenášeli na konečné odběratele,“ uvedl vedoucí obchodu zlínské teplárny Jaroslav Heinz.

Teplárna Zlín zajišťuje teplo zhruba pro 17.000 zlínských domácností, stovky firem a také pro zlínskou nemocnici, školy a další instituce. Rozdíl cen odběratelům v nejbližších dnech teplárna vyúčtuje podle uzavřených smluv. „Ani v letošním roce se růst nákladů neodrazí v cenách tepla naplno. Teplárna už před koncem roku totiž oznámila, že v roce 2022 navýší cenu na rozdíl od konkurence pouze o pětinu,“ uvedla Eva Maříková ze skupiny Sev.en Energy, která zlínskou teplárnu vlastní. Více informací je k dispozici na webu skupiny Sev.en.

V tuzemsku do skupiny patří elektrárny Chvaletice a Počerady, teplárny v Kladně a Zlíně a také dva severočeské hnědouhelné lomy. V zahraničí vlastní skupina plynové a uhelné elektrárny ve Velké Británii a Austrálii. V USA má stoprocentní podíl v těžební společnosti Blackhawk Mining a minoritní podíl ve společnosti Corsa Coal Corp. Obě tyto firmy jsou významnými producenty metalurgického uhlí pro výrobu oceli. S energií skupina obchoduje na propojeném evropském trhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované