Hlavní obsah

Zlínské divadlo uvede premiéru inscenace Trnky a hvězdy. Hrát chce i s omezením

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zlínské divadlo uvede v sobotu premiéru inscenace Trnky a hvězdy. Hra, kterou napsal Martin Františák, mapuje příběh rodiny Jelínků z Vizovic spjatých s výrobou slivovice. Režie se ujal Petr Štindl.

Článek

Zkoušení inscenace přerušovala epidemie covidu, premiéra musela být již dvakrát odložena. Vedení divadla zatím neví, jaké podmínky budou platit od pondělí, kdy by se ve Zlínském kraji měl kvůli naplněnosti nemocnic minimálně na 14 dní omezit společenský život. Zakázány zřejmě budou akce nad 100 lidí. Opatření by měli vyhlásit hygienici.

„Nemůžeme jinak, než se za daných podmínek pokusit o maximum. V tuto chvíli je naše nastavení takové, že budeme-li moct hrát pro sto, tak budeme hrát pro sto. Co budeme hrát, je potom už druhá věc, kterou budeme řešit,“ řekl dnes ČTK ředitel divadla Petr Michálek. Nebude se moci například uskutečnit plánovaná derniéra Osobního poplachu, která je téměř vyprodaná. Už za jeden večer vznikne podle Michálka velká ztráta. „V prosinci se také chodí nejvíc do divadla, proto se dá očekávat, že ztráty budou mimořádné,“ uvedl Michálek.

Návštěva divadla je podle něj velmi bezpečná, divadelníci však chápou celospolečenský kontext. „Není v divadle nikdo, kdo by si neuvědomoval, že jsou podstatnější věci než divadlo jako takové. A to říkám s vědomím, že divadlo je moje celoživotní vášeň. Teď jde opravdu o lidské životy,“ uvedl Michálek.

Inscenace Trnky a hvězdy o vizovické rodině palírníků Jelínků navazuje na linii regionálních témat ve zlínském divadle, které se zabývalo již rodinou Baťových či žítkovskými bohyněmi. „Na repertoár divadla tak přibude další titul mapující důležitou kapitolu z dějin Vizovic. Inscenace však nebude dokumentem, ale svébytným autorským pohledem na to, co k našemu kraji nerozlučně patří,“ uvedla dramaturgyně divadla Katarína Kašpárková Koišová.

Podle Štindla je příběh vytvořený na půdorysu reálných událostí. „Není to pocta rodině ani product placement (forma skryté reklamy) ani žánrově zařaditelné. Odehrává se to na pozadí 60 let, sledujeme osudy hrdinů, kteří mají své předobrazy, zároveň je tam řada fiktivních doplňujících postav,“ řekl dnes ČTK Štindl.

V rolích bratrů Vladimíra a Rudolfa Jelínkových se představí Marek Příkazký a Zdeněk Lambor. Roli jejich otce Zikmunda Jelínka, zakladatele palírny, ztvární Radoslav Šopík. "Každá z těch hlavních postav má momenty, kdy mě velmi baví a je mi sympatická a rozumím jí, a za chvíli je naopak zase málem hodna zavržení. Hlavní hrdina v klasickém slova smyslu tu ovšem není. Je tu snad kolektivní hlavní hrdina. Vizovjané,“" uvedl režisér.

Reklama

Doporučované