Hlavní obsah

Řeholník z Jablonného nafotil den po dni, jak vypadá jeho život

Foto: Lukáš / Week of Life

Momentka z týdne, který pro vás zaznamenal dominikán Lukáš.

Reklama

Zatímco se politici marně snažili vyřešit vleklou vládní krizi a na sociálních sítích si vyměňovali invektivy, dominikán Lukáš dělal to, co je jeho pracovní náplní. Naslouchal lidem.

Článek

Přinášíme vám další díl z projektu Week of Life, jehož smyslem je dlouhodobé budování světové kroniky lidstva. Lidé v něm mapují den po dni, co zažívají v reálném životě.

Tentokrát se o svůj týden podělil Karel Šimon, který v projektu vystupuje pod jménem Lukáš.

Lukáš je důchodce a řeholník – dominikán. Také „naslouchající“, protože jeho hlavní pracovní náplní je naslouchat lidem. Této profesi se stále učí, vždyť naslouchat druhému je těžké a přitom velmi potřebné. Neodsuzovat, neškatulkovat… prostě brát člověka, jaký je.

V řádu pracoval s lidmi na okraji, s nemocnými, jako knihovník nebo jako kuchař. Velkou měrou je také kronikářem. Život dokumentuje především pomocí fotografie. V projektu má uloženo 63 týdnů svého života, které jsou provedené převážně v černobílé podobě a jsou plné filozofických úvah a podobenství, které nutí člověka k zamyšlení.

V uplynulém týdnu byl Lukáš mimo svůj domov na školení psychoterapie a relaxu. Sešlo se zde 18 chlapů z Čech a Slovenska a jejích základním úkolem bylo otevřít se a naslouchat. Koncem týdne se vrátil zpět do svého domova v Jablonném v Podještědí připraven nadále naslouchat všem, co mají co říct.

Pondělí 22. července 2019

Foto: Week of Life

Takové bylo pondělí 22. července.

PŘIVYKÁNÍ. První den školení-psychoterapie-relaxu. Osmnáct chlapů z Čech a Slovenska většinou z jedné firmy (tři ze spřízněných podniků). Otevřít se – naslouchat, co týden přinese. Šaštín. Po vymazání mi zbylo 55 fotek, bylo těžké vybrat devět. // Naslouchat vnitřnímu hlasu, ne se řídit očekáváním druhých. Anselm Grün.

+5

Úterý 23. července 2019

Foto: Week of Life

Takové bylo úterý 23. července.

VSAKOVÁNÍ. Přivykám programu. Dvě přednášky, dvě procházky po okolí. Ztišení, naslouchání. I dnes po promazání na šedesát fotek. // Že jsem zabloudil, nejspíš bylo nevyhnutelné a dobré. R. Bidgoodová.

+5

Středa 24. července 2019

Foto: Week of Life

Taková byla středa 24. července.

SEZNAMOVÁNÍ. Teplo mi nevadí, naopak. Okolo jsou lesy, procházka je příjemná. Nejím maso, v kuchyni mi vyšli vstříc. // Co se zrodilo z tajemství, se do tajemství vrací. Rabi Kushner.

+5

Čtvrtek 25. července 2019

Foto: Week of Life

Takový byl čtvrtek 25. července.

PŘÍRODA. Není třeba se o nic starat, jen dodržovat řád. Přednášky a procházky. // Pták sedí modelem vlastnímu tichu. V. Holan.

+5

Pátek 26. července 2019

Foto: Week of Life

Takový byl pátek 26. července.

VYKOLEJENÍ/ INSPIRACE. Dobře snášet neúspěchy, je úspěch. Aforismus.

+5

Sobota 27. července 2019

Foto: Week of Life

Taková byla sobota 27. července.

CESTA. Šaštín – Křižanov – Jablonné v Podještědí. // Život není tragedie ani komedie, ale drama. Aforismusm.

+5

Neděle 28. července 2019

Foto: Week of Life

Taková byla neděle 28. července.

DOMA. Jablonné. To jsou lidé, které potkávám a naslouchám jim. // Když se vůz zastaví, šlehnete bičem vůz nebo vola? Koan.

+5

Děkuji všem, kteří doprohlédli až sem a přeji mír a radost.

Reklama

Související témata:

Doporučované