Hlavní obsah

Řekl o ní, že je pomatená. Německá politička se omluvy nedočkala. Babiš mlčí

Foto: vlada.cz

Premiér Babiš začal litovat svých ostrých výroků na adresu europoslanců. Omluvil se však jenom Čechům.

Reklama

V uplynulých dnech Andrej Babiš nakonec uznal chybu v tom, že označil dva české europoslance za vlastizrádce. Šéfce důležitého výboru Evropského parlamentu Monice Hohlmeierové se však stále neomluvil.

Článek

Dvakrát o ní český premiér řekl, že je pomatená. Přesto se německé političce Monice Hohlmeierové, která vede v Evropském parlamentu výbor pro rozpočtovou kontrolu, Andrej Babiš zdráhá omluvit.

Na dotaz Seznam Zpráv, zda se premiér omluví Hohlmeierové podobně jako v úterý dvojici českých europoslanců, šéf hnutí ANO nereagoval. Nepomohla ani urgence přes mluvčího vlády Vladimíra Vořechovského.

Sekretariát Hohlmeierové zároveň Seznam Zprávám potvrdil, že žádná omluva od Babiše nepřišla. Na dotaz, zda považuje takové gesto od premiéra za žádoucí, německá politička neodpověděla.

Také Hohlmeierová přitom dostala množství nenávistných vzkazů kvůli tomu, že vedla komisi, která minulý týden kritizovala Česko za nedůslednou kontrolu střetu zájmů při rozdělování evropských peněz. V rozhovoru pro Deník N Hohlmeierová řekla, že jí vyhrožovali i smrtí. Už dříve poslankyně Seznam Zprávám potvrdila, že výhrůžky předala bavorské policii.

Babiš v pátek označil dvojici českých členů delegace, Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a Mikuláše Peksu (Piráti) za vlastizrádce. Oba europoslanci následně dostali množství nenávistných vzkazů, Zdechovský kvůli nim podal trestní oznámení a dostal policejní ochranku.

Po několika dnech pak Babiš uznal, že s výroky o vlastizrádcích asi přestřelil. „Omlouvám se za to. Byla to nadsázka,“ uvedl v úterý na sociálních sítích.

Kromě českých europoslanců se však Babiš v pátek pustil také do Hohlmeierové. O zkušené političce, která je dcerou legendárního bavorského ministerského předsedy Franze Josefa Strausse a působí v Evropském parlamentu od roku 2009, premiér řekl, že je trochu pomatená. Posléze přitvrdil, označil ji za totálně pomatenou a vytkl jí, že nerozumí evropským dotacím.

Reklama

Související témata:

Doporučované