Hlavní obsah

Žádné manželky, měli očkovat důchodce z domovů, říká Blatný ke skandálu

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Státní zdravotní ústav dostal stejný pokyn jako ostatní očkovací místa - podat vakcínu zdravotníkům a seniorům v domovech, tvrdí ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Článek

Vinu za to, že vakcíny dodané do Státního zdravotního ústava dostali i úředníci, kteří nespadají do prioritní kategorie (tedy nejsou zdravotníci), nebo příbuzní zaměstnanců, nese ředitel ústavu Pavel Březovský. Na čtvrteční tiskové konferenci to prohlásil ministr Blatný.

„Podmínky pro její použití (vakcíny) byly stejné jako pro všechny přímo řízené organizace Ministerstvem zdravotnictví. To znamená zdravotníci a senioři v domovech. To byl úkol, který dostali. A jestli nebyl schopen - jakože evidentně nebyl - ho splnit, tak je to chyba a ta se nyní řeší,“ řekl ministr na adresu ředitele ústavu Pavla Březovského,

Ten ve čtvrtek rezignoval. V reakci pro Seznam Zprávy ale namítl, že v době, kdy vakcíny obdrželi, neměli jasné instrukce, jak mají zdravotníky nebo klienty domova pro seniory do Státního zdravotního ústavu svážet. A zároveň byli pod časovým tlakem vakcíny aplikovat. Podrobnější reakci Březovského přineseme odpoledne.

Státní zdravotní ústav byl podle Blatného určen jako jedno z očkovacích míst, protože tam k tomu je vyškolený personál. Ale protože to je menší pracoviště, dostalo nejmenší možnou dávku vakcín - tisíc kusů. Jak ale jako první informovaly Seznam Zprávy, vakcíny dostala i řada příbuzných zaměstnanců úřadu.

„Já pochopitelně kromě toho, že pan ředitel rezignoval, budu chtít další vysvětlení, budu to nějakým způsobem šetřit,“ dodal Blatný.

Vakcíny i pro příbuzné úředníků

Ředitel Březovský skončil ve funkci v reakci na odhalení Seznam Zpráv, že v ústavu byli nedostatkovou vakcínou proti koronaviru naočkováni úředníci a jejich rodinní příslušníci.

V řadě případů šlo přitom o pracovníky, kteří určitě nepatří mezi skupiny obyvatel, jež vládou proklamovaná strategie pro očkování preferuje. Jak Seznam Zprávy napsaly, pracovníci Státního zdravotního ústavu (SZÚ) jsou sice vedeni podle zákona jako zdravotnický personál, ale mezi zhruba 450 pracovníky ústavu je skutečných lékařů jenom několik desítek.

Reklama

Doporučované