Hlavní obsah

Řekněte, k čemu přesně potřebujete nouzový stav, vyzval Hamáček Blatného

Foto: vlada.cz

Už dříve Hamáček uvedl, že nouzový stav může trvat až do Vánoc.

Reklama

aktualizováno •

Vláda bude muset prodloužit nouzový stav, zopakoval vicepremiér Jan Hamáček. Budeme to řešit na nejbližší vládě, řekla vicepremiérka Alena Schillerová.

Článek

Kvůli vývoji epidemie koronaviru bude vláda muset Sněmovnu opět požádat o prodloužení nouzového stavu, uvedl vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Novinářům dnes řekl, že požádal ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby do připravované tabulky protiepidemických opatření doplnil, zda daná opatření nouzový stav vyžadují.

Tabulku Blatný plánuje představit do konce týdne. V pátek ji projedná Rada vlády pro zdravotní rizika, řekl dnes Hamáček. Zatím nouzový stav platí do 20. listopadu.

Už dříve Hamáček uvedl, že nouzový stav může trvat až do Vánoc. Epidemická situace bude podle něj vyžadovat i po 20. listopadu platnost restrikcí vyhlášených na základě nouzového stavu, mezi které patří například uzavření části obchodů nebo omezení provozu škol. I premiér Andrej Babiš (ANO) po prvním prodloužení nouzového stavu řekl, že podle expertů nebude jeho trvání do 20. listopadu, tedy příštího pátku, stačit.

O prodloužení nouzového stavu žádá vláda Sněmovnu, opozice přitom kritizuje vládu za nepřipravenost jednotlivých opatření a jejich navázání na vývoj epidemie.

Podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka rozhodne Sněmovna o případném prodloužení nouzového stavu příští čtvrtek. Informoval o tom novináře na tiskové konferenci před zasedáním Sněmovny. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) uvedla, že vláda prodloužení projedná na svém nejbližším zasedání buď tento pátek, nebo příští pondělí. „Jeho délku budeme debatovat, dáme na expertní názor Ministerstva zdravotnictví,“ uvedla Schillerová.

Předseda ODS Petr Fiala považuje za zjevné, že kabinet bude chtít, aby opatření proti covidu-19 nějakým způsobem platila dál. „Doufám, že vláda splní to, co od ní chceme, že má přinést jasná čísla a plán. Tady nejde o opozici, ale o veřejnost, aby věděla, co má čekat,“ uvedl. V takovém případě jsou občanští demokraté o podpoře návrhu ochotní jednat. „Pak se o tom bavme, aby na nezbytně krátkou dobu mohla opatření dál fungovat,“ dodal.

Lidovci prodloužení nouzového stavu podmiňují návratem alespoň části dětí do škol. „Pokud se děti z 1. a 2. třídy základních škol a absolventské ročníky včetně 9. třídy nevrátí 23. listopadu do školy, KDU-ČSL nepodpoří jakékoli prodloužení nouzového stavu. Prostě takto to dál nejde,“ uvedl na twitteru bývalý předseda lidovců Marek Výborný.

Systém hodnocení pro uvolňování nebo zpřísňování opatření na základě epidemické situace, který připravuje Ministerstvo zdravotnictví, bude mít podle ministra Blatného dvě úrovně. První formou tabulky určí míru omezení obecně, hotová by měla být během dneška. Druhá úroveň rozpracuje opatření v jednotlivých oblastech a resortech. Celý systém chce ministr představit v pátek na tiskové konferenci Ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Doporučované