Hlavní obsah

Řekněte, na co konkrétního ty peníze do sportu půjdou, a já to zaplatím, slíbil Babiš Janstovi

Řekněte, na co peníze do sportu půjdou, a já to zaplatím, slíbil Babiš Janstovi. Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozhovor s Miroslavem Janstou, šéfem České unie sportu, o jednání s premiérem v demisi Andrejem Babišem.

Článek

Premiér v demisi Andrej Babiš je ochoten navýšit objem státních prostředků plynoucích do českého sportu, pokud se systém jeho financování zpřehlední a zracionalizuje.

Vyplývá to z rozhovoru, který po své schůzce s premiérem poskytl Seznamu šéf České unie sportu Miroslav Jansta. I z tiskové zprávy, jež redakcím rozeslala mluvčí vlády.

Nyní jde do sportu 6-7 miliard ročně ze státního rozpočtu, sportovci dlouhodobě volají po tom, aby dostávali 12 miliard podobně jako třeba kultura.

„Konkrétní suma, na kterou by se částka státních dotací pro sport mohla vyšplhat, na té schůzce nepadla, každopádně jednání jasně směřovalo k tomu, že premiér chce vědět, na co konkrétně by peníze do sportu šly. Vyzval nás, abychom předložili návrhy, jak bychom si investiční financování sportu představovali v horizontu příštích tří let,“ řekl Jansta.

„Předseda vlády jasně řekl, že v otázce investic do sportovní infrastruktury se musí jasně oddělit financování obcí a sportovních svazů, které se v éře ministryně Valachové propojovalo. Obce mají být v tomto ohledu financovány z Ministerstva pro místní rozvoj, zatímco sportovní spolky z Ministerstva školství. Pak bude třeba připravit páteřní síť pro velké sportovní haly a národní olympijská centra, která tu pořád nejsou,“ podotkl Jansta.

Navázal tím na předchozí Babišovy výroky, že v Česku by mělo vyrůst 17 nových hal pro hokej, případně další sporty. Ve hře je nadále dlouhodobý projekt národních sportovních center pro potřeby reprezentace. Multifunkční centrum by se mělo renovovat v Nymburce, lyžařské v Harrachově, tenisové a volejbalové v Prostějově, biatlonové v Novém Městě na Moravě a podobně.

V tiskovém prohlášení vlády se klade důraz na efektivnější systém financování, který se bude opírat o nový zákon o podpoře sportu. Ten bude pracovat se systémem příspěvků na činnost, které nebudou tak striktně účelově omezeny jako dotace.

„Dalším opatřením bude například podpora tradičních sportů a rozvojových projektů sportovních svazů, ale i vytvoření systému speciální motivační podpory olympijských medailistů s potenciálem dalšího rozvoje. S tím souvisí zlepšení sportovní infrastruktury, a to jak regionální, tak i národní,“ uvádí mluvčí vlády Barbora Peterová.

Úterní dopolední schůzky ve Strakově akademii se vedle Babiše a Jansty zúčastnili i ministr školství Robert Plaga, vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička a představitelé velkých sportovních svazů.

Jak Miroslav Jansta hodnotí současný stav a trendy financování českého sportu? Jak podle něj celý proces komplikuje loňská dotační aféra, ve které byl on sám policií obviněn z trestného činu? Dozvíte se to z videa nad tímto textem.

Reklama

Související témata:

Doporučované