Hlavní obsah

Řekněte o tom svému šéfovi. Nahrávka s Chášakdžího vraždou nepřímo spojuje saúdského korunního prince

Vražda Džamála Chášakdžího: Nahrávka s vraždou nepřímo spojuje korunního prince.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Nahrávka pořízená při zabití saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího podle listu The New York Times s vraždou spojuje saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána. Krátce po Chášakdžího smrti měl jeden z členů saúdského komanda po telefonu do Rijádu vzkázat „řekněte o tom svému šéfovi“.

Článek

Podle novinářů amerického deníku byl „šéfem“ při rozhovoru míněn právě korunní princ. Přiklání se k tomu podle nich také vysoko postavení pracovníci amerických tajných služeb. Podle The New York Times (NYT) jde o zatím nejvěrohodnější důkaz o zapojení Muhammada bin Salmána do případu. Nelze však říct s jistotou, že Chášakdžího smrt korunní princ přikázal, případně, že „šéfem“ byl skutečně myšlen on.

Americké tajné služby, stejně jako turecké a tamní policie, proto podle deníku zůstávají s jakýmkoliv veřejným obviněním zdrženlivé. Saúdové navíc stále tvrdí, že Muhammad bin Salmán nemá s incidentem co do činění. Podle Rijádu navíc na nahrávce, o kterou se Turecko podělilo, zmíněný moment vůbec není. Podle listu ale nelze vyloučit, že Turecko disponuje více nahrávkami a dělí se o ně s různými stranami selektivně. Nahrávku, kde je v telefonátu adresován „šéf“, podle NYT slyšela například ředitelka americké tajné služby CIA Gina Haspelová.

Podle tureckých tajných služeb byl mužem, který telefonoval z Istanbulu, kde byl Chášakdží zavražděn, Maher Abdulazíz Mutreb a patřil do patnáctičlenného komanda, které Rijád do Turecka poslal.

Mutreb podle tureckých bezpečnostních složek patří do skupiny bezpečnostních pracovníků z okolí korunního prince a po telefonu měl hovořit s jedním z princových rádců. Hovořili spolu arabsky. NYT upozorňuje, že překlad nelze brát jako neomylný a různí překladatelé by mohli větu interpretovat jinak. Lidé seznámeni s telefonátem přesto uvádějí, že Mutreb po telefonu vzkázal také větu ve smyslu „skutek byl vykonán“.

„Takový telefonát není moc daleko od toho, chytit někoho s ještě kouřící pistolí. O moc blíže se v takovém případě nedostanete. Jde o poměrně inkriminující důkaz,“ řekl NYT bývalý pracovník CIA Bruce O. Riedel.

Jeho bývalí spolupracovníci přesto, jak už bylo zmíněno, zůstávají opatrní. Podle tajných služeb nelze vyloučit možnost, že si Mutreb situaci špatně vyložil a předpokládal, že pokyn pochází od Muhammada bin Salmána, i když tomu tak nemuselo být. Na nahrávce podle tajných služeb chybí to nejpodstatnější. Jméno korunního prince.

Americké vládní špičky v tomto ohledu podle listu přiznávají, že přímého důkazu o zapojení Muhammada bin Salmána do vraždy novináře Chášakdžího se nikdy nemusejí dočkat i v případě, že by vraždu skutečně přikázal.

Reklama

Doporučované