Hlavní obsah

Rekonstrukce mosteckého azylového domu stála 25 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Rekonstrukcí za 25 milionů korun prošla budova mosteckého azylového domu pro muže a noclehárny. Na jednu noc může v zařízení složit hlavu deset mužů a dvě ženy, v azylovém domě může přechodně bydlet až 28 mužů.

Článek

Na financování projektu se podílelo z většiny Ministerstvo pro místní rozvoj, zbytek zaplatilo město Most. ČTK to dnes řekl zástupce provozovatele zařízení Karel Komárek.

Původně mateřská škola, od začátku devadesátých let minulého století fungující jako azylový dům, byla dlouhodobě v nevyhovujícím stavu. Cílem přestavby bylo nevyhovující prostory uzpůsobit svému účelu, učinit budovu bezbariérovou a rozšířit služby o noclehárnu také pro ženy. Stavba má mimo jiné zateplení, nová plastová okna i sociální zařízení.

„Muži od 18 let, tuším, do neomezeného věku mohou přijít, pokud se ocitnou na ulici. Přichází z ulice nebo z nevyhovujícího bydlení,“ uvedl Komárek s tím, že se příchozí zavazují ke svému dalšímu rozvoji. „Sestavuje se jim takzvaný individuální plán, kde oni si nastíní to, čeho by chtěli dosáhnout. Zpravidla se jim uzavírá smlouva na jeden rok,“ řekl Komárek. V případě nesplnění cílů z opodstatněných důvodů se jim dá smlouva prodloužit, doplnil.

Lidé by si tak měli najít lepší bydlení. Podle Komárka se to podaří zhruba 50 procentům klientů. Někteří ale opět sejdou na scestí nebo prožijí životní trauma, třeba rozvod, a do azylového domu se vrátí.

I v azylovém domě a noclehárně musí dodržovat klienti i zhruba dvanáctičlenný personál preventivní opatření kvůli koronaviru. Při příchodu do noclehárny s kuchyňkou a zázemím tak vítá nocležníky mimo sociálních pracovníků letáček s nejnovějšími vládními nařízeními. V celém objektu jsou povinné roušky, zvýšená je také hygiena a úklid, dodal Komárek.

Reklama

Doporučované