Hlavní obsah

Rekonstrukce Vlašského dvora uspěla v krajském kole Památky roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kutná Hora uspěla v krajském kole soutěže Památka roku s dokončenou obnovou Vlašského dvora a přilehlého parku. Postupuje tak do národního finále.

Článek

Město se letos účastní dvou soutěží pořádaných Sdružením historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Usiluje také o titul Historické město roku 2020, informoval dnes na Facebooku místostarosta Vít Šnajdr (Piráti).

Rekonstrukce Vlašského dvora zvítězila v krajském kole Památky roku v kategorii obnova nad dva miliony korun. V první kategorii do dvou milionů byla nejúspěšnější obnova bašty u evangelického kostela v Čáslavi.

Zasedání krajské sekce Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska se konalo 2. února. Původně se mělo uskutečnit v Kutné Hoře, kvůli pandemii bylo nakonec pořádáno on-line.

Vlašský dvůr v Kutné Hoře je komplexem staveb ze 13. a 14. století a jeho historie souvisí s bohatým nalezištěm stříbra. Jméno získal zřejmě po vlašských mistrech, které král povolal z Florencie. Obnova areálu, který je mimo jiné sídlem městského úřadu, vyšla na více než 120 milionů korun. Většinu nákladů pokryla evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Reklama

Doporučované