Hlavní obsah

V Kutné Hoře začne rekonstrukce Sankturinovského domu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Kutné Hoře by měla brzy začít rekonstrukce Sankturinovského domu, který patří k nejstarším památkově chráněným budovám ve městě. Do soutěže na stavební firmu se přihlásilo šest uchazečů, radní již schválili vítěznou nabídku.

Článek

Rozhodnutí ale ještě nenabylo právní moci, zatím neskončila lhůta pro případné námitky, řekl ČTK starosta Josef Viktora (ANO).

Kdy se dělníci do stavby pustí, proto ještě není známo. Záležet bude na tom, jestli někdo z neúspěšných uchazečů nevznese námitku. „Když se nikdo neodvolá, tak v půlce února můžeme vyzvat k podepsání smlouvy,“ řekl ČTK vedoucí odboru investic Jiří Janál.

Práce potrvají 13 měsíců, hotovo by tak mohlo být příští rok v březnu. Náklady by měly být kolem 32 milionů korun bez DPH.

Infocentrum a galerie se již ze Sankturinovského domu přestěhovaly do náhradních prostor. Galerie Felixe Jeneweina bude po dobu rekonstrukce sídlit v domě U Havířů v Šultysově ulici, informační centrum je nyní v Kollárově ulici.

V Sankturinovském domě je mimo jiné nutné vyměnit podlahy a udělat nové rozvody vody a elektřiny. Budova se má po rekonstrukci ve větší míře otevřít návštěvníkům, prohlédnout si ji budou moci od sklepení až po nejvyšší podlaží včetně podkroví.

Původně gotický, později barokně přestavěný objekt vznikl na konci 13. století jako opevněná věžová stavba výrobního charakteru. V hutních zařízeních se zde zpracovávala stříbrná ruda. Zvláštností je mimo jiné historická věž, jejíž základy sahají do hloubky 7,5 metru.

Na konci 15. století dům koupil mincmistr Beneš z Trničí a přestavěl ho na luxusní palác. Při rozsáhlém požáru středu města v roce 1770 budova vyhořela a při pozdější přestavbě už získala dnešní podobu.

Reklama

Doporučované