Hlavní obsah

Rekonstrukci silnice v Českém ráji padlo za oběť 850 stromů

Foto: Liberecký kraj

Opravy silnic v Libereckém kraji.

Reklama

Rekonstrukci silnice z Podbozkova do Cimbálu na Semilsku v Českém ráji padlo za oběť 850 stromů. Po dokončení opravy se počítá s náhradní výsadbou za pokácené stromy.

Článek

„Obnova zhruba dvoukilometrového úseku krajské silnice druhé třídy přijde na 104 milionů bez DPH a hotova by měla být v listopadu,“ řekl náměstek libereckého hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Silnice 288 v úseku Podbozkov–Cimbál je hlavní přístupovou komunikací ze Semil pro obce Bozkov a Jesenný. Jde navíc o turisticky důležitou trasu, po níž míří návštěvníci do Bozkovských jeskyní. Zároveň tvoří alternativu k silnici ze Semil do Železného Brodu. Jde o velmi náročný projekt, silnice vede náročným terénem a má řadu propustků a opěrných zdí, které je nutné opravit. Původní odhad nákladů proto přesáhl 138 milionů korun bez DPH. Díky soutěži se cena výrazně snížila.

Řidiče čekají na Liberecku potíže.

„Teď už tam začaly přípravné zemní práce, aby se stavba mohla naplno spustit,“ řekl Sviták. Kvůli náročnému terénu bude silnice po většinu roku pro dopravu uzavřena, znovu otevřít by se měla v říjnu. „Silnice vede do strmého svahu, proto podél pravé strany vyrostou vysoké zárubní zdi,“ doplnil hejtmanův náměstek. Objízdné trasy povedou po dobu výstavby přes Příkrý, Škodějov, Vysoké nad Jizerou, Roztoky u Semil a Jesenný.

Na projekt získal Liberecký kraj dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Podmínkou bylo vypsání výběrového řízení podle takzvané Žluté knihy FIDIC (FIDIC Yellow Book) formou „Vyprojektuj a postav“. Podobný systém, kdy dodavatel zajistí projektovou dokumentaci i realizaci, už používá kraj u demolic v Ralsku, u stavby silnic jde ale o pilotní projekt. „Tento systém se používá u technicky složitých rekonstrukcí. Tam, kde v průběhu stavby dochází k nějakým změnám, umožňuje rychle reagovat. Chtěli bychom to využít i u dalších akcí,“ dodal Sviták.

Reklama

Doporučované