Hlavní obsah

Rekord nepadl. Preislerův obraz Tři dívky v lese se vydražil za šest a půl milionu

 

Reklama

Nejdražším obrazem od malíře Jana Praislera je varianta pravého křídla triptychu Jaro s postavou dívky, která stála o milion víc.

Článek

Za šest a půl milionu korun se dnes na aukci v Obecním domě vydražil obraz Tři dívky v lese od malíře Jana Preislera. Nového majitele uměleckého díla společnost European Arts, která dražbu pořádala, uvést nechtěla. Potvrdila jediné, obraz zůstane v České republice.

Preislerův obraz Tři dívky v lese, jehož dražba začínala na částce 5,8 milionu korun, je variantou k rozměrnému stejnojmennému obrazu, který byl v roce 1913 prodán z mnichovské výstavy do Státní galerie v Římě a je znám pouze z černobílé reprodukce v Preislerově monografii od Antonína Matějčka z roku 1850.

Obraz téhož námětu, ale menšího formátu, má ve svých sbírkách Národní galerie. Je momentálně součástí stálé expozice ve Veletržním paláci, vyznačuje se skicovitějším provedením a trojici dívek na něm doplňují dvě mužské postavy na koních v pozadí.

Příští neděli bude jiná dražba nabízet Preislerův obraz s relativně vysokou vyvolávací cenou. Za tři miliony korun bude v dražbě návrh mozaiky pro Zemskou banku v Praze. Rozměrný olej doplňují v jednom rámu čtyři grafické listy Bedřicha Havránka s přírodními výjevy. Obraz je součástí triptychu a jeho námětem je česání jablek dvěma hochy.

Foto: zdroj: www.europeanarts.cz

Tři dívky v lese od Jana Preislera 1906

Malíř a pedagog Jan Preisler se narodil roku 1872 na Berounsku, studoval a později i učil na umělecko-průmyslové škole. Působil také na Akademii výtvarných umění. Zemřel na zápal plic roku 1918.

Nejdražší Preislerův obraz

Nad hranicí milionu korun bylo do dnešní aukce na domácím trhu dosud vydraženo pouze pět Preislerových maleb. Na nejvyšší cenu dosáhla v roce 2014 u společnosti 1. Art Consulting varianta pravého křídla triptychu Jaro s postavou dívky, když se prodala za 7,5 milionu korun. Obě díla, která se budou v nadcházejících aukcích nabízet, mají podle odborníků potenciál dosáhnout vysokých cen.

Autor obrazu tvořil svá díla v duchu neoromantismu, později symbolismu, prostřednictvím kterého odmítal opakovat osvědčené formy historických slohů. Ovlivněn byl během své tvorby Puvisem de Chavannesem, Hansem von Maréesem, Ferdinandem Khnopffem ale i Alfonsem Muchou či Vojtěchem Preissigem.

V Preislerových dílech se objevuje melancholie, erotika, smutek i touha. Často mu byly inspirací verše českých básníků. Malby ovládá dekorativní linie, která se rozplývá ve volném rukopisu štětce.

Reklama

Související témata:

Doporučované