Hlavní obsah

Rekordně bezpečné létání. V roce 2017 zemřelo při leteckých nehodách nejméně lidí v historii

Rok 2017 byl zatím tím nejbezpečnějším v historii komerčních letůVideo: AP

 

Reklama

Podle výzkumu organizace Flight Safety Foundation byl rok 2017 nejbezpečnějším v historii komerčních letů. Při leteckých katastrofách zemřelo nejméně lidí.

Článek

Komerční aerolinky loni zasáhlo deset leteckých katastrof na zhruba 37 milionů letů. Při nich zemřelo celkem 79 lidí. To je mnohem méně než v předešlém roce, kdy obětí bylo 303. V analýze jsou započítány pouze nehody civilních letadel, která mají kapacitu minimálně 14 pasažérů.

Loni v EU letecky cestovala rekordní téměř miliarda lidí

Jedna z nejvážnějších loňských nehod se stala v lednu, kdy turecké nákladní letadlo spadlo na kyrgyzskou vesnici. Kromě čtyřčlenné posádky náraz nepřežilo ani 35 lidí na zemi.

Nehoda s největším počtem obětí na palubě letadla se stala těsně před koncem roku. Na silvestra zemřelo 12 lidí po pádu soukromého letadla v Kostarice.

Nejsmrtelnější letecké neštěstí loňského roku se odehrálo v Barmě. Zřítilo se tam vojenské letadlo se 122 lidmi. Všichni zemřeli.

Barmská armáda našla v moři trosky letadla i první těla, na palubě bylo 122 lidí

Tyto katastrofy se ale do statistiky nezapočítaly, jelikož nešlo o komerční lety. Avšak i při zahrnutí vojenských transportních letadel a nekomerčních letů celkový počet obětí leteckých nehod je 230, tedy stále nejnižší číslo v moderní aviatické historii.

Leteckých katastrof od roku 1997 značně ubývá, a to i přesto, že se počet letů stále zvyšuje.

Pokles nehod a následných úmrtí experti přičítají zlepšující se bezpečnosti letadel.

Video: Letuška během letu Ryanair parodovala Trumpa

Reklama

Doporučované