Hlavní obsah

Rektor UK: V kauze profesorů nejde o spor s prezidentem, ale co si může dovolit běžný občan

Rozhovor s rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kauza nejmenování profesorů i Agrofert jako sponzor univerzitního plesu. Rozhovor s rektorem pražské Univerzity Karlovy o aktuálních tématech.

Článek

K rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana neudělit profesorský titul docentům Jiřímu Fajtovi a Ivanu Ošťádalovi se ve studiu Televize Seznam vyjádřil také rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Správní žaloba, kterou chce nyní Univerzita Karlova opět podat, je podle rektora ve fázi přípravy. Podle Zimy však nejde pouze o spor nejstarší české vysoké školy s prezidentem republiky.

„Je to obecný spor o to, co který občan může. A já se domnívám, že před zákonem si máme být všichni rovni,” hodnotí rektor Zima fakt, že Zeman ignoroval původní rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, podle nějž hlavě státu nepřísluší posuzovat, kdo má a kdo nemá být profesorem.

Problematickou kapitolou v akademické sféře jsou v uplynulých letech také stále častější případy plagiátorství, a to v odborných publikacích, ale také v diplomových pracích některých politiků a dalších veřejných činitelů. To podle Zimy přesto nesnižuje důležitost těchto absolventských prací.

Podle rektora by měl student na konci vysoké školy prokázat dovednost napsat odbornou práci. To se nicméně netýká například oboru všeobecného lékařství.

Nevoli v řadách některých studentů UK vyvolal rovněž fakt, že mezi sponzory reprezentačního plesu univerzity patří také firma Agrofert. „Společnost Agrofert je jedním z partnerů plesu od roku 2015. Má standardní podmínky jako ostatní sponzoři,” uvedl rektor v rozhovoru pro Seznam. Spojení Agrofertu s osobou premiéra Andreje Babiše podle Zimy není v tomto případě problematické.

Reklama

Doporučované