Hlavní obsah

Náš soused Černobyl. Jak se lidem žije na nukleárním odpadu

Svět bez obalu.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Jak se žije lidem v místech, kde radioaktivní spad i třicet let po havárii v Černobylu působí vážné problémy?

Článek

Třicet let po černobylské jaderné katastrofě už v oblastech, které nejvíce zasáhl radioaktivní spad, žije jen velmi málo lidí. Řada vesnic byla po havárii evakuována a dnes jsou z velké části prázdné.

Například v krasnapolském okresu na východě Běloruska zůstává přesto několik odvážlivců. Redaktoři Rádia Svobodná Evropa hovořili s těmi, kteří zde zůstali.

Část kyrgyzského městečka Mailuu-Suu zase stojí na nukleárním odpadu - toxické dědictví z éry Sovětského svazu, kdy zde byly uranové doly, vyvolává teď velké problémy - znečišťuje vodu i okolí a způsobuje zdejším lidem vážné zdravotní problémy.

„Podívejte se, dobytek se pase na místech, kde je v zemi odpad," říká ekolog Ašua Abdulajev. „Žere tam trávu a pak nám poskytuje mléko. A další problém je, že skládky s odpadem jsou na březích řeky. Když jsou tady záplavy nebo sesuv půdy, tak se všechno dostane do řeky. Trpí tím tak nejenom Kyrgyzstán, ale také Uzbekistán, Tádžikistán a Kazachstán.”

Ve videu nahoře se podívejte na rozhovor s Vladimírem Wagnerem z Ústavu jaderné fyziky AV ČR o tom, jaké důsledky má v dnešních dnech černobylská katastrofa a co bude s novým sarkofágem za 100 let.

Reklama

Doporučované