Hlavní obsah

Reportér Kroupa: Poslanci radí, jak máme zpracovávat reportáže? Konec svobody v Českém rozhlase

Ostrá slova Janka Kroupy na adresu poslanců.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Souznění generálního ředitele s poslanci ANO byla věc, která mě překvapila,“ řekl Seznamu na adresu šéfa Českého rozhlasu René Zavorala po konci sněmovního volebního výboru investigativní reportér veřejnoprávní stanice Janek Kroupa.

Článek

Jednání sněmovního volebního výboru, který se zabýval současnou situací v Českém rozhlase, si nenechal ujít ani jeden z hlavních aktérů, novinář Janek Kroupa. Ten sice na výbor nebyl pozván, záběry z něj ale sledoval a neskrývá rozčarování.

„Já jsem na tom jednání výboru zaznamenal snahu některých poslanců fungovat jako editoři. Oni dokonce měli editorské návrhy, jak bychom měli v rozhlase zpracovávat reportáže, aby se jim to líbilo. Tahle snaha poslanců zasahovat do konkrétních reportáží, pokud by měla pokračovat, tak ve svém důsledku bude znamenat konec svobody v Českém rozhlase,“ myslí si Kroupa.

„Že jsem nectil presumpci neviny? To jsou stokrát opakované nepravdy, které pan generální ředitel neustále říká dokola,“ doplnil pak reportér na adresu šéfa rozhlasu René Zavorala.

Sněmovní volební výbor se ve čtvrtek odpoledne sešel kvůli aféře, kterou vyvolala podzimní reportáž Janka Kroupy. Ta popisovala situaci, kdy koncern Agrofert, který donedávna vlastnil současný předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO), hospodaří na 1700 hektarech polností s neujasněnou majetkovou strukturou a na většinu pozemků pobírá dotace. Tento příspěvek odvysílal Český rozhlas loni na konci listopadu.

Co zaznělo na sněmovním volebním výboru? Video: Seznam Zprávy

Poté ale začala rozhlasová rada řešit údajné účelové načasování reportáže a neobjektivitu. Někteří radní argumentovali, že v době odvysílání reportáže se Andrej Babiš sešel s prezidentem Milošem Zemanem kvůli jménům ministrů v tehdy sestavovaném kabinetu. Podle Kroupy ale bylo vše v pořádku. Tvrdí, že jeho reportáž prošla před zveřejněním editorskou kontrolou čtrnácti jiných zaměstnanců rozhlasu.

Na stranu kritiků se nejhlasitěji postavil poněkud překvapivě generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. Kroupovy reportáže označil za nekvalitní. A to na základě jedné ze tří analýz, které nechal rozhlas vypracovat. Zbylé dvě analýzy pochybení v Kroupově práci nenašly. Navíc se později ukázalo, že Zavoral z analýzy použil jen část.

Reklama

Související témata:

Doporučované