Hlavní obsah

Řešení konfliktu mezi Izraelci a Palestinci? Neexistuje, říká americký publicista

Svět bez obalu: Tentokrát o aktuální situaci v Pásmu Gazy.Video: Milan Šíma, RFL/RE, Seznam Zprávy

 

Reklama

Při pondělních střetech mezi Palestinci a izraelskými vojáky v Pásmu Gazy přišlo o život už více než 60 Palestinců, včetně šesti nezletilých, kteří zemřeli následkem izraelské střelby.

Článek

Agentura AFP s odkazem na ministerstvo zdravotnictví v Gaze napsala, že mezi oběťmi je i osmiměsíční holčička, která se nadýchala slzného plynu. Okolo 3000 Palestinců bylo zraněno, přičemž každý druhý utrpěl střelné poranění. Nejméně 130 lidí je v kritickém stavu.

„Bylo to nejvýznamější diplomatické rozhodnutí tohoto století,“ říká autor několika bestsellerů Robert Spencer. „Bylo to velmi nutné. Město Jeruzalém je samozřejmě starobylé městů Židů - a to už od svého vzniku. Takže to bylo jen uznání reality,“ říká americký publicista Spencer.

A dodává: „Řešení konfliktu neexistuje. Jde jen o to se s tímto problémem nějak vypořádat. Palestinci věří, že dostali boží příkaz přímo od Alláha. V koránu, v kapitole 2, súře 191 se píše: Vyžeňte je z míst, ze kterých vás vyhnali. A oni věří, že byli vyhnáni z území, kde je nyní Izrael a věří, že mají teď odpovědnost vůči Alláhovi vyhnat odsud Izraelce. Tady není možné žádné vyjednávání, žádná mírová dohoda. Protože oni věří, že mají příkaz od jediného pravého Boha. A tak dlouho, jak tomu ti lidé budou věřit, tak tady bude džihád proti Izraeli a jeho spojencům. Takže jediná možnost, kterou máme, je tento problém zvládnout. Nabídnout na tomto území spravedlnost a právní rovnost komukoliv - včetně Palestinců, kdo bude ochoten žít v míru a postavit se rezolutně a tvrdě proti těm, kteří v míru žít nechtějí.“

Rozhovor s publicistou Spencerem si můžete pustit v úvodním videu.

Jde o součást pořadu Milana Šímy Svět bez obalu, který běží v Televizi Seznam každou neděli od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované