Hlavní obsah

Respirátor funguje opakovaně. Roušky třeba měnit i po hodině

Foto: Profimedia.cz

Respirátor kategorie FFP3.

Reklama

Do Česka přišla čínská dodávka, která je podle premiéra určená hlavně pro zdravotní, ochranné a bezpečnostní složky. V čínské dodávce byly respirátory, roušky, rychlotesty, ochranné brýle a obleky. Úroveň respirátorů je ale podle epidemiologa klíčová. Ty, které jsou nejkvalitnější, ale v Česku podle něj stále chybí.

Článek

Respirátory, které poskytují vyšší stupeň ochrany, lépe těsní. Používat by je měli zejména zdravotníci, kteří jsou vystaveni značnému riziku infekce po dlouhou část své pracovní doby.

Otázka roušek a respirátorů je poměrně složitá a podle epidemiologa Rastislava Maďara pro ochranu před virovým onemocněním fungují jen respirátory filtrační třídy FFP3, částečně pak FFP2 nebo respirátory N95. Respirátorů nejvyšší kvality je ale v Česku zatím nedostatek.

„Nedostatek respirátorů FFP3 je jak v Česku, tak po celém světě. V Česku máme hlavně respirátory druhé třídy, tedy FFP2 nebo respirátory N95, které jsou si, co se ochrany týče, velmi podobné,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy epidemiolog.

Podle něj právě tyto dva druhy respirátorů zachycují větší částice viru. „Nejsou spolehlivou ochranou, neboť skrze respirátor s označením dva nový typ koronaviru může snadno proniknout, pro vir je horší proniknout skrze trojkový respirátor,“ doplňuje. Ideální by podle něj bylo, kdyby právě tento typ respirátoru měli všichni, kdo bojují proti koronaviru v přední linii.

Trojkový respirátor je ale nedostatkové zboží, a lékaři se tak často ptají, zda mohou respirátor použít častěji. „Když si sundám respirátor zhruba po třech hodinách práce na obědovou pauzu, je možné ten stejný respirátor znovu použít do konce pracovní doby?“ ptá se zubní lékařka Jitka Dostálová. Podle Maďara si lékař může respirátor znovu nasadit a účinnost bude téměř stejná, musí ale dbát na hygienická opatření.

„Lékař si může respirátor nasadit znovu, jen si musí dát pozor, aby respirátor nekontaminoval. Pokud si zdravotník respirátor správně nasadí a vydezinfikuje si před nasazením ruce, ta ho může znovu použít,“ doplňuje. Úplně ideální by ale podle něj bylo, kdyby použitý respirátor prošel sterilizací.

Nový koronavirus se ale může do těla dostat také přes oční sliznici. Proti tomu podle Maďara pomohou částečně i obyčejné brýle, ať už dioptrické, nebo sluneční. V prostředí, kde je koncentrace viru velmi vysoká, musí lékaři nosit speciální masky.

Jak se ale mohou bránit obyčejní lidé? Pokud se chce někdo chránit před okolím, pak by musel mít podle epidemiologa trojkový respirátor, ochranné brýle a rukavice. „Tím, že nosíme roušku, chráníme okolí, ale ne sebe. Zatímco chirurgické roušky dokážou zachytit až 90 procent kapének, roušky ze stoprocentní bavlny zachytí 70 procent kapének,“ vysvětluje.

Účinnost roušky navíc podle řady expertů vydrží několik desítek minut, maximálně pak hodinu. „Po této době už jsou roušky propustné. Navíc dneska ani zdravotníci nemají dostatek roušek. Z toho plyne, že všichni používáme roušky déle a účinnost slábne,“ doplňuje Maďar. Podle něj je zásadní po celodenním nošení roušku vyčistit a poté ji nechat dobře proschnout.

Řada obyvatel ale nesehnala průmyslově vyrobené roušky, a tak musela vzít situaci do svých rukou a vyrobit si látkové roušky.

K nošení látkových roušek pak zavázala veřejnost v pátek vláda.

Reklama

Doporučované