Hlavní obsah

Respirátory prvňákům zůstanou, kroužky zvažujeme. Arenberger nastínil své plány

Foto: David Neff

Děti se vrátily do škol.

Reklama

Kdy se vrátí děti do škol a mateřských školek, zatím ministr zdravotnictví Petr Arenberger neřekl. Zvažuje se, že se pro děti otevřou kroužky.

Článek

Prioritou ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za hnutí ANO) při rozvolňování opatření proti covidu-19 je školství.

V současné době chodí do škol děti na prvním stupni. Dále pak předškoláci v mateřských školkách. Další mladší děti mají výjimku v případě, že jeden z rodičů pracuje jako zdravotník, učitel, jako pracovník úřadu práce nebo zaměstnanec finančního úřadu.

Arenberger v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes jednoznačně neřekl, kdy by se mohly do škol vrátit i další děti.

„Musíte tomu věnovat pozornost, kdy to bude. Já bych si teď nedovolil spekulovat, protože je to stejná informace, jako když řeknete, kdy bude otevřeno kadeřnictví a salony pro psy,“ řekl ministr zdravotnictví.

Připustil však, že zvažují, že by dětem umožnili chodit také do kroužků.

„Když už pustíte děti do škol, musíte zvažovat, že mají nějaké kroužky, a otázka je, jestli je povolit, či ne. Pokud začnete míchat jednotlivé třídy tím, že odpoledne se scházejí s jinými skupinami, je to zase epidemiologická zátěž,“ prohlásil dále Arenberger.

Podle něho se však neuvažuje o tom, že žáci prvních nebo druhých tříd nemuseli nosit ve škole respirátory. „Ochrana, kdy na jedné straně testujeme a na druhé straně se přesto ještě chráníme, je ideální,“ podotkl Arenberger.

V současné době se děti ve školách a mateřských školách musí dvakrát týdně testovat proti koronaviru. V této souvislosti se využívají takzvané antigenní testy.

Ministr Arenberger však mluví o tom, že by se začaly využívat i PCR testy. Ty jsou přesnější. Pilotní projekt by mohl začít fungovat v Praze. Arenberger o tom podle svých slov v pátek mluvil s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti).

Podle Arenbergera však bude problematické, když se do laboratoří v nemocnicích vrátí běžný provoz. A tak nebudou mít příliš velký prostor pro to, aby mohly vyhodnocovat také testy na covid-19.

„Musíme si ale uvědomit, že tím, jak se bude zlepšovat situace, tak nemocniční laboratoře, které téměř výhradně zajišťují PCR vyšetření, se budou muset přesunout na standardní provoz. Je třeba operovat, dělat vyšetření, prostě normální provoz. A ten covidový provoz by jim ten běžný omezoval,“ dodal ministr.

Reklama

Doporučované