Hlavní obsah

Jeden pozitivní, všichni domů. Jak se školy vypořádaly se „dvěma čárkami“

Foto: David Neff

Podle učitelů a ředitelů škol testování dětí probíhá v klidu a bez problémů.

Reklama

Čtvrteční testování ve školách se neobešlo i bez pozitivních případů. V takovém případě odchází celá třída domů. Podle ředitele základní školy to proběhlo v klidu.

Článek

Ve čtvrtek žáci prvního stupně základních škol absolvovali již podruhé antigenní testování. Toto testování však bylo od pondělního trochu jiné. Stačil jediný žák, kterému se objevily na testu dvě čárky, a celá třída musela jít domů. Seznam Zprávy mluvily se dvěma řediteli, v jejichž školách se pozitivní žáci objevili a kteří popsali přesný postup.

„Byl jeden pozitivní test. Celé třída tak musela jít domů,“ potvrdil Seznam Zprávám ředitel Základní školy Sloupnice Václav Sychra. „Následně jsme volali na hygienu a ta nám řekla, že ohlašovat se to má, až když je pozitivní PCR test,“ řekl Seznam Zprávám.

Podobnou zkušenost s pozitivním případem má i ředitel Základní školy Jílovská Petr Hamáček. „Dítě jsme dali do izolace, zavolali jsme rodičům a ti si pro něj přišli. V souladu s instrukcemi jsme mu vystavili certifikát o tom, že bylo pozitivní. Rodiče pak kontaktovali dětského lékaře, který dítě poslal na PCR test, ale výsledky zatím ještě neznáme,“ vysvětlil Seznam Zprávám Hamáček.

Podle Hamáčka šlo dotyčné dítě na test téměř okamžitě. „Test se dělal ráno a rodiče si dítě odvedli okolo osmé hodiny. S maminkou jsem pak mluvil v deset hodin a říkala mi, že už na tom testu byli, takže šli asi okamžitě,“ řekl. Podle ředitele jsou všichni v rodině dítěte zdraví a žádné podezření na kontakt nikdo nemá.

Dokud nejsou výsledky, děti jsou doma

Dokud nebudou jasné výsledky PCR testu, zůstává celá třída doma. V karanténě ale podle ředitele děti nejsou. „Pokud se výsledek nepotvrdí, tak se vrací do školy, což v tomto případě by bylo až za další týden, protože příští týden budou mít tyto děti distanční výuku,“ vysvětlil Hamáček.

Naopak pokud by byl test pozitivní, musí ředitel kontaktovat příslušnou hygienickou stanici a předložit jí seznam žáků, s kterými chodil dotyčný do třídy. Hygienická stanice pak nařídí žákům karanténu. Podle Hamáčka všechny děti ze třídy půjdou na PCR test také, ale až po nějaké době. Mělo by se jednat o pět až sedm dní od kontaktu s pozitivním dítětem.

Pokud bude více než polovina dětí z jedné třídy v karanténě, přechází automaticky na distanční způsob výuky. Škola má povinnost ji poskytovat a žáci se jí musí účastnit.

Děti se na testování těší

Podle Hamáčka žák na pozitivní test reagoval klidně. „Nejevil žádné známky toho, že by ho to znepokojovalo, ale samozřejmě, když se to dítě dozví, že má nějaký problém, tak to není úplně jednoduchá věc,“ vysvětlil s tím, že dítě bylo ze třetího ročníku. Podle Hamáčka děti testování berou klidně a zvládají ho. U malých dětí většinou provádějí testování rodiče.

Pozitivní zkušenosti s testováním popisují i ostatní učitelé. „Děti vše zvládly se stejnou samozřejmostí, s jakou si ráno ve škole jdou do šatny odložit věci. Přišly, sedly si k testovacímu stolku, samy si udělaly test, podepsaly si ho, odevzdaly a šly si povídat s ostatními. Je trochu strašidelné, jak rychle se z takové nestandardní věci stane rutina,“ napsala do facebookové skupiny, která sdružuje učitele, jedna z učitelek. „Některé děti se na testování dokonce těšily,“ popsala svou zkušenost další.

Problémy, podle reakcí učitelů, jsou spíše s rodiči. I Petr Hamáček přiznává, že dva rodiče s testováním nesouhlasí. Domluvil se tak s nimi na domácím vzdělávání. Ze 180 dětí, které chodí na první stupeň, tak zůstaly dvě doma.

Umí ten test být pozitivní?

Ve společnosti se také hovoří o účinnosti testů, které vláda do škol nakoupila. Například podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN) jsou antigenní testy pro testování dětí ve školách neúčinné a školy by tak měly začít používat spíše PCR testy.

„Testování antigenem u těch dětí nemá vůbec žádný význam,“ řekla Pecková ve čtvrtek. Stejně se vyjádřil Hřib. PCR metoda je podle obou politiků vhodnější z hlediska schopnosti skutečně zachytit nakažené bezpříznakové děti. Vhodná by podle nich byla také metoda tzv. poolingu, tedy vyhodnocování více vzorků najednou. Podle Peckové se tím sníží i cena.

„Rodiče začínají být trochu nevrlí, když čtou o tom, jak malý záchyt pozitivních z těchto testů je. Přijde jim to jako fraška. Jsou pro testování, ale pro efektivní testování,“ napsal jeden z učitelů do veřejné skupiny na Facebooku, která sdružuje učitele. „Umí ten test udělat pozitivní test?“ ptal se jiný v téže skupině.

Podle pražského radního Víta Šimrala (Piráti) se v metropoli v pondělí testovalo asi 35 700 dětí, z toho 15 mělo test pozitivní a následný PCR test nákazu potvrdil u 14 žáků. Pecková řekla, že v pondělí bylo ve Středočeském kraji testováno 57 000 dětí, z toho pozitivních vyšlo 23 a PCR test potvrdil osm.

Reklama

Doporučované