Hlavní obsah

Kup za 38 korun, státu prodej za 150. Respirátory z Číny byly zlatou žílou

Foto: Jiri Hera, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Přirážka tři sta procent. Seznam Zprávy přinášejí informace o tom, jak před rokem nakupoval ochranné pomůcky resort vedený ministrem Adamem Vojtěchem.

Článek

Je to přesně rok, co vláda kvůli koronaviru vyhlásila první nouzový stav a resort zdravotnictví pod vedením bývalého ministra Adama Vojtěcha začal bez výběrových řízení rychle nakupovat nedostatkové respirátory v Číně. Na rozdíl od Ministerstva vnitra, které se do nákupů také pustilo, zprostředkovávaly dodávky ochranných pomůcek většinou české firmy.

První velký nákup za Vojtěchův resort byl podepsán už dva dny po vyhlášení nouzového stavu. Jednalo se o dodávku 400 tisíc respirátorů za 72 milionů korun od brněnské firmy Supervize Hologramy za cenu 150 korun za kus.

Právě její příběh umožňuje po roce nahlédnout, co se v dramatických týdnech minulého jara při horečnatých nákupech chybějícího materiálu dělo.

O dodávce respirátorů od společnosti s ručením omezeným Supervize Hologramy psaly Seznam Zprávy už zkraje tohoto týdne.

Dosud ji totiž doprovázejí nesrovnalosti v účetních systémech státu, kdy není jasné, jestli resort zdravotnictví vyplatil firmě za respirátory celkem 72, nebo 109 milionů korun. A to proto, že není stále hodnověrně doloženo, že by ministerstvo stornovalo faktury za 37 milionů, které tvoří v účetnictví zmíněnou nejasnost.

„Ze své pozice jsem nemohl mít přehled o každé transakci či dodavateli, proto k tomuto případu nemám bližší informace,“ reagoval na kauzu bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Dává však na srozuměnou, že svému tehdejšímu týmu navzdory řadě pochybností, které už byly popsány, věří.

„Mohu deklarovat, že tehdejší nákupní tým MZ pracoval odpovědně a tak, aby byly peníze vynaloženy výhradně za kvalitní a včas dodané zboží,“ napsal exministr Seznam Zprávám v SMS zprávě.

V případě firmy Supervize Hologramy je však důvod jeho víru v nákupní tým nesdílet.

Společnost se loňského 14. března zavázala, že do skladu Správy státních hmotných rezerv v Sedlčanech dodá do dvanácti dnů 400 tisíc kusů respirátorů. Nedodržela však smluvený čas dodávky, místo a ani množství.

První část zboží přiletěla až 1. dubna a dopravit ji do Prahy musel vládní speciál z Číny. Z přepravní dokumentace navíc plyne, že firma nedodala ani slibovaných 400 tisíc kusů, ale zhruba čtvrtinu, tedy 108 tisíc respirátorů typu FFP2.

Zbytek putoval podle slov bývalého majitele firmy Jaroslava Kaliny do státních skladů v několika etapách. Poslední várka respirátorů dorazila až 8. dubna, tedy s téměř dvoutýdenním zpožděním.

V přepravní dokumentaci je uvedena i cena za dovážené zboží a ta ukazuje, že jeden respirátor vyšel firmu Supervize Hologramy v Číně na zhruba 38 korun bez DPH.

S vědomím, že ministerstvo zdravotnictví zaplatilo za jeden kus už zmíněných 150 korun, pak vychází, že společnost Supervize Hologramy si napočítala za dodávku v čase velké domácí krize bezmála 300procentní přirážku (75% marži).

„Cena, za kterou respirátory společnost Supervize Hologramy v té době v Číně koupila, je velmi dobrá,“ hodnotí Zdeněk Vintr, jednatel spediční společnosti OrangeBlue, který se celně-deklaračními službami a dopravou zabývá přes dvacet let. „Výše jejich přirážky je ale „kulantně řečeno“ neetická,“ dodává však také majitel přepravní firmy.

Názor tohoto znalce nechce bývalý jednatel Supervize Hologramy Jaroslav Kalina komentovat.

„K tomu se vůbec nebudu vyjadřovat,“ odpověděl do telefonu, jestli mu také přirážka na respirátory nepřijde vzhledem k tehdejším okolnostem neetická. Z firmy už odešel a převedl ji na Ruslana Skorokhoda, muže, který má podle údajů v obchodním rejstříku trvalou adresu na sídlišti v Kyjevě.

Otázka redakce, kde vzal počáteční kapitál na nákup respirátorů v Číně, zůstane rovněž bez Kalinovy odpovědi, a přitom je důležitější než vysoká marže.

V době, kdy Kalinova společnost respirátory v Číně nakupovala, se totiž standardně platilo za ochranné pomůcky čínským dodavatelům předem. A vzhledem k tomu, co je, či spíše není uvedeno v obchodním rejstříku, není vyloučeno, že na takovou platbu vůbec neměla. Účetní závěrky, ač to zákon přikazuje, totiž Supervize Hologramy podobně jako řada jiných dodavatelů z loňského jara nezveřejňuje.

Finanční sílu společnosti nezjistíme ani od bývalého majitele. „To vám nebudu sdělovat. Nevidím důvod, proč bych měl prozrazovat obchodní partnery ve firmě a další okolnosti toho obchodu,“ uzavírá místo vysvětlení Jaroslav Kalina diskuzi.

To, že tým na ministerstvu zdravotnictví koupil od Supervize Hologramy zboží za trojnásobek nákupní ceny, nepovažuje bývalý ministr Vojtěch ani s ročním odstupem za problém.

„Za mého vedení jsme na Ministerstvu zdravotnictví udělali maximum pro to, abychom ochránili zdravotníky. To byl náš jediný cíl a bez ochranných prostředků to nebylo možné. Ochranné prostředky byly zásadně nedostatkové a nebylo je možné získat od standardních dodavatelů zdravotnického materiálu,“ obhajuje vysokou cenu za respirátory bývalý ministr, který odešel loni v září z ministerstva poté, co byl stále silněji kritizován, že jeho postup přispěl k vzedmutí silné podzimní vlny nákazy v Česku.

Příběh loňské dodávky od Supervize Hologramy však nejspíš nebude ojedinělý. Seznam Zprávy už minulé jaro upozornily na další pochybnosti. Například na to, že jeden z největších dodavatelů respirátorů pro resort zdravotnictví – lanškrounská firma La Factory – v době podpisu smluv nevykazovala žádnou činnost, neměla žádné náklady, žádné výnosy a podle přílohy zveřejněné za rok 2018 neměla ani žádné zaměstnance. Vojtěchův resort od ní nakoupil respirátory za jeden a čtvrt miliardy korun.

Seznam Zprávy také upozornily, že minimálně u jedné dodávky milionu kusů respirátorů zaplatil resort zdravotnictví českému zprostředkovateli za respirátor dvakrát vyšší cenu, než ve stejnou dobu platilo Ministerstvo vnitra za respirátory přímo od čínských výrobců.

Bývalý ministr, kterého nyní čeká velvyslanecká mise ve Finsku, přesto pochybnosti nepřipouští. „Nerozumím tomu, proč za vším musíte vidět nějaké nekalé úmysly. Lidé na MZ v té době pracovali dnem i nocí, aby zajistili ochranné prostředky. Nemám k tomu více co dodat,“ píše v SMS zprávě.

V textu jsme upřesnili termíny marže a přirážka.

Reklama

Související témata:

Doporučované