Hlavní obsah

Restaurace dostala omylem michelinskou hvězdu. Majitelé se nestačili divit

Chyba v michelinském průvodci

 

Reklama

Klientelu malého podniku v Bourges obvykle tvoří štamgasti. Poslední týden byl ale pro zaměstnance Le Bouche à Oreille velmi rušný.

Článek

Zaměstnanci rodinného podniku ve městě Bourges ve střední Francii měli v posledních dnech pořádně napilno. Autoři online průvodce Michelin Guide 2017, který byl zveřejněn minulý čtvrtek, totiž kvůli shodnému jménu zaměnili luxusní restauraci nedaleko Paříže za tuto brasserii.

Do ní se kvůli ocenění jednou michelinskou hvězdou začali hrnout gurmeti a novináři ze všech koutů země.

Místo červeného koberce, naleštěných příborů a vybraných jídel je ale čekaly červené puntíkované ubrusy a obědové menu za zhruba 270 Kč zahrnující domácí lasagne a tradiční francouzský pokrm beef bourguignon. Menu v luxusní eponymní restauraci lze pro srovnání pořídit za 1 400 Kč.

„Najednou jsme nevěděli, kam dřív skočit. Novináři a hosté se sem jen hrnuli. A pak mi zavolal můj syn z Paříže, kde žije. Málem umřel smíchy,” komentovala situaci majitelka podniku Véronique Jacquetová s tím, že její klientelu většinou tvoří místní.

„Nemáme tu ani moc místa, navíc u nás pracují pouze čtyři servírky,” doplnila.

Chyba opravena, po týdnu

Opravit chybu v průvodci trvalo michelinskému týmu skoro týden. „Oběma podnikům jsme se omluvili, omluva patří i našim klientům,” uvedla za Michelin Guide 2017 Claire Dorland-Clauzelová.

Šéfkuchař původně oceněné restaurace Aymeric Dreux kontaktoval Jacquetovou a podle vlastních slov se celé věci upřímně zasmáli. Kuchařka Penelope Salmonová z Bourges řekla, že nikdy o michelinské hvězdě nesnila. „Vařím pro lidi svým srdcem,” dodala.

Reklama

Doporučované