Hlavní obsah

Řetězec Globus v létě převezme zástupce šesté generace majitelů

Velká generační výměna. V Globusu nastupuje zástupce šesté generace majitelů Matthias Bruch.

Reklama

Nadnárodní společnost Globus chystá výměnu na nejvyšším postu. Do čela firmy usedne zástupce šesté generace rodinných pokračovatelů – šestatřicetiletý Matthias Bruch, který vystřídá svého otce Thomase.

Článek

„K této generační výměně dojde už nadcházející léto,“ potvrdil pro Seznam jednatel české pobočky Hans Jörg Bauer s tím, že neočekává, že by se s novým šéfem nějak výrazně změnilo směřování firmy. „Matthias přinese nové nápady, ale Globus a jeho myšlení a hodnoty zůstanou stejné,“ dodává Bauer.

Německý maloobchodní řetězec Globus je rodinná firma založená už v roce 1828. Tehdy si Franz Bruch, zakladatel firmy, otevřel malý obchod s potravinami. Od roku 1978 firmu vede už pátý pokračovatel rodu Thomas Bruch. A byl to právě on, kdo přivedl řetězec také na tuzemský trh.

Globus do Česka vstoupil roce 1996 a otevřel tu vůbec první hypermarket na trhu. Dnes má firma v zemi 15 hypermarketů s průměrnou prodejní plochou okolo 11 000 metrů čtverečních a jeden malý obchod v Pardubicích. V roce 2018 měl Globus tržby 23,1 miliardy korun. Celosvětově pak rodinný řetězec zaměstnává více než 45 tisíc lidí při obratu 7,5 miliardy eur ročně.

Vedení firmy se Thomas Bruch vzdává v devětašedesáti letech. Šestatřicetiletý Matthias Bruch je jedním z jeho tří synů a od roku 2017 také výkonným ředitelem pobočky Globus Niederlassung.

Matthias tak pokračuje jako už v pořadí šestý zástupce rodinné firmy. Takových rodinných společností, kde by se byznys předával přes šest generací, je podle švýcarské banky UBS, která se věnuje správě majetku, pouze pět procent.

Ukázka rozhovoru s jednatelem českého Globusu Hansem Jörgem Bauerem.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované