Hlavní obsah

Revitalizace kolem sídla Libereckého kraje přijde na 220 milionů korun

Foto: Getty Images

Liberecko

Reklama

Revitalizace dolního centra Liberce kolem sídla Libereckého kraje přijde podle odhadů na 220 milionů korun.

Článek

Projekt počítá nejen s kultivací prostoru, ale také s výstavbou parkovacího domu a úpravou koryta řeky Nisy, z něhož po letech zmizelo nevzhledné parovodní potrubí. Kvůli náročnosti přípravy kraj projekt rozdělil do dvou etap. Dokumentaci pro výběr zhotovitele chce mít kraj za rok. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj koupil v roce 2014 budovy a pozemky ve svém sousedství od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů). Za areál o rozloze více než 11.000 metrů čtverečních zaplatil 125 milionů korun. Bývalou administrativní budovu přestavěl bezmála za 97 milionů korun na Evropský dům a nyní stavbaři pracují na rekonstrukci bývalé budovy dílen pro podnikatelský inkubátor. Stavba přijde na více než 390 milionů korun, hotova má být v říjnu. Přesunout by se tam měla mimo jiné také jídelna, která slouží nejen krajskému úřadu, ale i lidem z jeho okolí, a také například archiv.

Novou podobu by mělo v dalších letech dostat i okolí budov, které dnes slouží hlavně jako parkoviště, kapacitně ale nestačí. To by měl vyřešit nový parkovací dům, který naváže na budovu podnikatelského inkubátoru. V plánu je také výstavba mostu přes Nisu, který otevře přístup přes řeku k úřadu. Studie pražského ateliéru re:architekti, která před třemi lety zvítězila v architektonické soutěži, počítá také s otevřením a zpřístupněním koryta Nisy, kde by měla vzniknout náplavka.

Kraj měl na letošní rok na stavbu připraveno 120 milionů korun. Příprava se ale zkomplikovala, a tak peníze i s ohledem na vývoj příjmů v souvislosti s koronavirovou pandemií přesunul do rezerv. „Velmi se zkomplikovaly procesy v rámci stavebního řízení, co se týče věcných břemen, stavebních úprav koryta a protipovodňových opatření. Vše se velmi protahuje. Abychom neohrozili přijetí dotace, tak jsme projekt rozdělili a prioritně pokračujeme v přípravě parkovacího domu. Navazovat bude náplavka s parkovými úpravami a úpravami prostranství,“ dodal Sviták.

Reklama

Doporučované