Hlavní obsah

Režisér Bambušek dokončuje v Moravském krasu natáčení Lidí krve

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V okolí Sloupských jeskyní v Moravském krasu dokončuje režisér Miroslav Bambušek natáčení scén pro celovečerní drama s názvem Lidi krve.

Článek

Snímek, který diváci uvidí v kinech na podzim příštího roku, se odehrává v současnosti, děj se ale vrací k událostem v Československu těsně po skončení druhé světové války, uvedla dnes za tvůrce filmu Eliška Míkovcová. Na konci zimy štáb natáčel na Ostravsku například v Dolní oblasti Vítkovice.

Film vzniká v koprodukci s Českou televizí a postupně odkrývá osudy hlavních představitelů. Základ tvoří skutečný příběh z bývalé německé obce Vitín, která byla v Českém středohoří u Malého Března. Po vysídlení německých obyvatel se do ní sice pár lidí nastěhovalo, ale postupně odcházeli, až obec zanikla.

Ústřední postavou snímku je Otto Hille z česko-německé rodiny, kterého hraje Miroslav König. „Pro starého a těžce nemocného Leopolda Švarce v podání Miloslava Mejzlíka připraví výpravu, která má být očistnou cestou do minulosti zahalenou tajemstvím,“ uvedla k ději filmu Míkovcová.

Otto se díky výpravě propadá do krajiny svých předků, do dávno rozpadlé vesnice Vitín a stává se svědkem událostí roku 1945. Potkává se se svým dědem a trauma minulosti se stává klíčem k pochopení přítomnosti.

Mezi dalšími herci, kteří se ve filmu objeví, jsou například Karel Dobrý, Jiří Černý či Jakub Folvarčný.

Bambušek je zároveň autorem scénáře a dosud napsal přes 30 divadelních her, dvě operní libreta a filmové scénáře.

Reklama

Doporučované