Hlavní obsah

Rezoluce OSN odsuzující Hamás neprošla, Netanjahu je z hlasování přesto nadšen a poděkoval i Česku

Netanjahu poděkoval státům hlasujícím proti Hamásu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Rezoluci OSN odsuzující radikální palestinské hnutí Hamás za raketové útoky na Izrael se včera ve Valném shromáždění OSN nedostalo potřebné podpory. Pro text navržený Spojenými státy hlasovalo 87 zemí, 57 jich bylo proti a 33 států se hlasování zdrželo.

Článek

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu poděkoval všem zemím, které ve čtvrtek hlasovaly ve Valném shromáždění OSN pro rezoluci odsuzující palestinské radikální hnutí Hamás. Rezoluce neprošla, protože ji nepodpořila potřebná dvoutřetinová většina. Mezi 87 zeměmi, jež text schválily, bylo i Česko.

Izraelský velvyslanec v Praze Daniel Meron na Twitteru České republice poděkoval za to, že spolu s ostatními státy Evropské unie Hamás odsoudila a postavila se na stranu Izraele.

Netanjahu v prohlášení ocenil, že text, navržený Spojenými státy, získal tak velkou podporu. Proti rezoluci bylo podle agentur 57 zemí a 33 států se zdrželo.

„Je to poprvé, co proti Hamásu hlasovala většina, gratuluji každé z 87 zemí, jež zaujaly rozhodnou pozici proti Hamásu. Je to velké vítězství pro USA a pro Izrael,“ napsal Netanjahu. Poděkoval administrativě amerického prezidenta Donalda Trumpa a končící velvyslankyni USA při OSN Nikki Haleyové.

Hamás, který od roku 2007 vedl proti Izraeli tři války, výsledek hlasování označil za „facku“ do tváře Trumpově administrativě a za „potvrzení své legitimnosti“. Mnoho zemí řadí Hamás k teroristickým organizacím.

Reklama

Doporučované