Hlavní obsah

Rhea holding staví farmy pro chov kuřat i prasat

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Firma Rhea holding otevře v létě farmu na kuřata, kde by mělo být v jednom turnusu 312 tisíc kusů. Na jaře začne budovat i farmu pro 600 prasnic na Třebíčsku a výkrmny prasat, do nichž investuje 180 milionů korun.

Článek

Hospodářské výsledky holdingu byly loni meziročně asi o pět procent vyšší, v roce 2019 měla skupina tržby 2,2 miliardy korun a zisk EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) 480 milionů korun.

Skupina s 500 zaměstnanci obhospodařuje v jižních Čechách, na jihozápadní Moravě a jižním Slovensku 21 tisíc hektarů. Do chovu prasat investovala již loni, kdy na jaře ve Lhoticích u Jemnice zprovoznila za 100 milionů korun farmu na chov prasat s kapacitou 600 prasnic. Postavila i výkrmnu v Dešné na Jindřichohradecku, kde je ve výkrmu 7000 prasat.

V dubnu začne stavět farmu na 600 prasnic v obci Častohostice na Třebíčsku za 100 milionů a výkrmny prasat v Jiřicích na Znojemsku za 80 milionů. „I přesto, že situace s vepřovým masem je špatná, z dlouhodobého hlediska by Česká republika měla být v produkci soběstačnější, tak ji rozvíjíme,“ řekl majitel Rhea holdingu Josef Kolář. Až holding farmy dokončí, bude denní porážka 650 prasat. Loni stoupl chov ve skupině na 1400 prasnic základního stáda.

Skupina plánuje i další farmy na kuřata. V polovině roku dokončí jednu na 312 tisíc kusů v místě Hejnice, části obce Staré Hobzí. Dodávat bude společnosti Vodňanská drůbež.

Holding si loni výsledkově polepšil asi o pět procent. Za tři zásadní vlivy označil majitel koronavirus, africký mor prasat a počasí. Pandemie ovlivnila negativně gastro provozy a sladovnický ječmen; vařilo se méně piva, a plodina tak ztratila na hodnotě. „Mělo to dopad i v rybářství, kde byl propad v odbytu u lososovitých ryb kolem 40 procent,“ řekl Kolář.

Kvůli africkému moru prasat zůstalo víc zvířat v Evropě, protože se zastavil vývoz do Číny. Cena vepřového je nyní, jak uvedl Kolář, nízká, kilogram vepřového jatečně neopracovaného je za 25,50 koruny. Plochy kolem Slavonic a Dačic, kde skupina hospodaří, zasáhly na jaře kroupy. „Za hodinu jsme měli v této oblasti po úrodě, Agros Slavonice to odnesl ze 70 procent, výpadky byly v desítkách milionů korun,“ řekl Kolář.

Naopak víc se dařilo s mlékem. Také v místech jako Znojemsko, jež v minulosti trápilo sucho, bylo loni víc srážek. Výnos u pšenice byl 7,5 tuny z hektaru, u ječmene kolem sedmi tun, u řepky 3,5 tuny z hektaru.

Skupina má asi 3500 dojnic, dělá i výkrm kuřecích brojlerů, přičemž jeden turnus má tzv. zástav 560.000 kuřat. V holdingu jsou dvě desítky zemědělských družstev a pekárna. Do skupiny patří i stavební firma či 800 hektarů rybníků kolem Velkého Meziříčí s roční produkcí 450 tun kaprů a kolem 50 tun dalších ryb, jako jsou amur, sumec, tolstolobik a štika. Ve dvou střediscích chová holding i pstruhy a siveny s roční produkcí 200 tun. Skupina denně vyprodukuje 100 tisíc litrů mléka.

Reklama

Doporučované