Hlavní obsah

Řidič dopravního podniku odmítl řídit autobus se sloganem SPD

Foto: SPD

Slogan SPD rozlítil řidiče brněnské veřejné dopravy.

Reklama

Josef Prokeš z brněnského dopravního podniku odmítl řídit autobus, na němž inzeruje strana SPD. Politici v něm kritizují inkluzi ve školství.

Článek

Zdravé školství bez inkluze, hlásá SPD na svých předvolebních sloganech. Motto s obličeji stranického předsedy Tomio Okamury a kandidáta do senátu Tomáše Anderleho inzeruje také na vozech brněnského dopravního podniku.

Předvolební slogan, který se naváží do začleňování zdravotně postižených dětí v „běžných“ školách, ale hluboce urazil řidiče Josefa Prokeše. Otec autistických dětí pro městskou společnost pracuje šestnáct let. Kvůli heslu ale na startu školního roku odmítl autobus řídit. „Informoval jsem dispečink, že považuji tuto reklamu za útok na svoje vlastní děti,“ napsal na Facebooku, kde se podělil o své pocity.

Jeho příběh okamžitě spustil lavinu reakcí, sdílejí jej stovky lidí. „Je to útok na moji dceru, která již čtvrtým rokem začne výuku na běžné škole díky úspěšné inkluzi, jako vysokofunkční autista. Jestli je jedno podniku, na jaké lidi, děti, na svých vozech útočí, tak sorry, ale mně to jedno není. Mohlo by tam také stát: Za zdravou společnost bez Židů,“ pokračoval Prokeš.

Dopravní podnik podle něj nejdříve reagoval vlažně. „Telefonicky vzkázal, že vše je v souladu se zákonem, zadavatelem je samo město. Podnik prý nemá žádné oprávnění zasahovat do toho, co bude umístěno na jejich vozidlech, a moje odmítnutí bude hodnocené jako neoprávněná neomluvená absence,“ popsal řidič.

Když neuspěl u zaměstnavatele, napsal přímo primátorce Markétě Vaňkové (ODS). Dopravní podnik je totiž městská firma. „Můžu potvrdit, že se na mě pan řidič ráno obrátil a požádal mě o pomoc. Dokonce zvažoval výpověď. Řekla jsem mu, že jej lidsky chápu,“ popsala primátorka pro Seznam Zprávy. U šéfa dopravního podniku poté zjišťovala podrobnosti. „Dozvěděla jsem se, že reklama je na deseti tramvajích a dvou autobusech. Dopravní podnik za obsah dle smlouvy neodpovídá. Pana ředitele jsem se ptala, jestli je reálné, aby pan řidič v těchto vozech nejezdil. Ten mi potvrdil, že to možné je,“ dodala primátorka.

Vedení dopravního podniku pak zareagovalo oficiálním prohlášením. „Toto politické hnutí si na základě řádné smlouvy pronajalo reklamní plochy nabízené dopravním podnikem pro svou předvolební kampaň. Za obsah reklamy odpovídá nájemce reklamní plochy a dopravní podnik není oprávněný obsah reklamy jakkoliv měnit. Řidiči byla tato skutečnost vysvětlena a celou situaci s ním jeho nadřízení vyřešili k oboustranné spokojenosti,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Řidič si mohl na sociálních sítích přečíst stovky komentářů, většinu obdivných. „Jste borec,“ shodlo se hned několik uživatelů.

Jak dál bude dopravní podnik situaci řešit, nechtěla mluvčí komentovat. „Chtějí jednat o nastavení limitů reklamy, co se obsahu týče. Musí to projednat s právníky a marketingovou sekcí. Mně zatím tyto vozy nebudou přidělovat,“ napsal na síti Prokeš.

Primátorka zdůraznila, že za obsah sdělení odpovídá nájemce. „Samozřejmě to nesmí být protizákonné. Radikální politické strany často používají hraniční sdělení. Proto jsme se s panem ředitelem podniku bavili, že je třeba být při posuzování vždy obezřetný,“ dodala.

Prokeš svoji spokojenost později potvrdil v dalším příspěvku. „Jo, můžu jet,“ ukončil celý problém.

Reklama

Doporučované