Hlavní obsah

Řidiči mají na Vysočině k dispozici nové silniční obchvaty

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Řidičům se v pátek otevřel nový silniční obchvat Nového Veselí a sousední obce Budeč, po asi pětikilometrovém úseku se auta rozjela před 8:30. Po poledni byl zprovozněn i obchvat Velkého Beranova.

Článek

Obchvat Velkého Beranova dlouhý 4,25 kilometru propojil krajské páteřní silnice II/602 a II/353. Auta po nich jezdí mezi krajskou Jihlavou a Žďárem nad Sázavou, na Velké Meziříčí a k nájezdu na dálnici D1. Doprava se ve Velkém Beranově s 1300 obyvateli ještě víc zahušťovala při problémech na dálnici. Součástí nového obchvatu je pět mostů, dva nejdelší měří asi 90 a 140 metrů.

„Část obchvatu v lesním úseku před Novými Domky mezi dvěma největšími mosty je doslova zaříznuta do skalního svahu. Kůrovcová kalamita v tomto úseku obnažila reliéf krajiny a teprve nyní naplno vynikla výjimečnost a náročnost této stavby, která ve zmíněném úseku splňuje kritéria v podstatě horské stavby,“ uvedla mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová.

Ode dneška bude obchvat průjezdný, ale bude se ještě pracovat v jeho okolí, mimo jiné na místní komunikaci do Nových Domků a do Hečova. Úplné dokončení stavby se plánuje k 30. červnu příštího roku. Stavba začala loni v březnu.

Ve stejné době začaly stavební firmy budovat i obchvat Nového Veselí a sousední obce Budeč na silnici II/353 spojující Jihlavu a Žďár nad Sázavou. „Nyní se nový úsek pro řidiče zprůjezdní v režimu předčasného užívání, pokračovat budou už jen dokončovací práce jako rekultivace rušených částí komunikací nebo drobné terénní úpravy. Kompletní dokončení obchvatu se předpokládá v březnu příštího roku,“ uvedla Neuwirthová.

Součástí stavby byl záchranný archeologický průzkum, protože v katastru obce Budeč se nacházely pozůstatky těžby železné rudy. Součástí obchvatu je nový most přes řeku Oslavu a okružní křižovatka s komunikací III/35311 spojující Nové Veselí s Březím nad Oslavou.

Obchvat Velkého Beranova na Jihlavsku dlouhý přes čtyři kilometry je s náklady 800 milionů korun největší silniční stavbou Kraje Vysočina za 20 let jeho existence. Oba silniční obchvaty hradil Kraj Vysočina, na stavby získal dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Na skoro 40 kilometrů dlouhé silnici mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou kraj v minulých letech postavil obchvaty Bohdalova a Jamného, na oba dostal dotace z EU. Vesnici Jamné objíždějí auta od června 2014, obchvat Bohdalova slouží od roku 2009.

Reklama

Doporučované