Hlavní obsah

Říká se jí „nový Einstein“. Smiřte se s tím, že sci-fi věci jako cestování časem neobjevíme, upozorňuje Pasterski

Výzva se Sabrinou Pasterski: Na počátku všeho, co jsem dokázala, stál někdo, kdo mi řekl, že to dokážu.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve čtrnácti letech postavila funkční letadlo, ve dvaceti absolvovala slavnou MIT a v jejích třiadvaceti ji ve své práci citoval Stephen Hawking. Sabrina Pasterski patří k nejnadějnějším teoretickým fyzikům současnosti. Třeba oblíbené sociální sítě ale zásadně nepoužívá. Tvrdí, že by nevěděla, jestli svou práci spíš prezentovat, nebo dělat.

Článek

Svět o ní mluví jako o „novém Einsteinovi“, ona ale tohle srovnání nemá ráda. „Zaprvé jsem neudělala žádný objev, který by si takový příměr zasloužil. A i kdyby ano, tak není v pořádku o někom říkat, že je nový ten nebo ten,“ vysvětluje v exkluzivním rozhovoru pro pořad Výzva teoretická fyzička Sabrina Pasterski.

Možná i proto odmítá přemýšlet o tom, jakou otázku by zřejmě nejslavnějšímu vědci všech dob položila. „Víte, především by popřelo všechny fyzikální zákony, kdyby se mělo něco takového podařit,“ směje se.

„Člověk, když začne dělat teoretickou fyziku, tak hned na začátku se musí smířit s tím, že všechno, co zná ze sci-fi, jako cestování časem, stojí na předpokladech, které podle dobrých teorií nejsou možné, takže nic z toho neobjevíte,“ dodává.

Co je podle ní nejdůležitější otázka, kterou by si lidé měli klást? Je věda stále hřištěm „bílých mužů“? Na čem pracuje a co ji posouvá nejvíc v jejím bádání? A jak moc odpovídá představa vědců z Teorie velkého třesku realitě? I o tom mluví Sabrina Pasterski v rozhovoru nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované