Hlavní obsah

Rio de Janeirem prošel pochod gayů, lesbiček a transsexuálů

Video: Anita Baselová

 

Reklama

Brazilské Rio de Janeiro opět ožilo barvami, tentokrát se s vlajkami v barvách duhy prošli zástupci sexuálních menšin, přáli by si větší toleranci ze stran úřadů.

Článek

Desítky tisíc lidí se zúčastnily v Rio de Janeiru tradičního 21. ročníku pochodu leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů - Gay Pride. Letošní slavnost má podpořit schválení zákonů, které by Brazilcům dovolily legálně změnit pohlaví na dokladech totožnosti. Akce chce také přispět k omezení byrokracie spojené s operacemi na změnu pohlaví.

Na celém světě pořádaná každoroční slavnost sexuálních menšin a jejich sympatizantů se v Brazílii odehrála u slavné pláže Copacabana. Někteří účastníci měli barevné, výrazné kostýmy a paruky. Nechyběly ani duhové vlajky symbolizující emancipaci LGBT komunity.

Událost narušovaly opakované šarvátky. Policisté se na příklad snažili dopadnout zloděje, kteří chtěli krást v davu zlaté řetězy a mobilní telefony. Skupina lidí, která průvod sledovala, jednoho podezřelého zastavila a zbila.

V Brazílii jsou trestné činy z nenávisti vůči odlišné sexuální orientaci jedny z nejčastějších na světě, a to i přesto, že je Brazílie známá jako tolerantní země.

Reklama

Doporučované