Hlavní obsah

Roboti s lidskou tváří ovládli konferenci. Mluví, kreslí a rozumí mimice

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Roboti k nerozeznání od lidí. Umí sami mluvit i reagovat na lidskou řeč a mimiku (video: Barbora Kalátová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Na pekingské konferenci věnované pokrokům v konstruování robotů se představili dva, kteří zdatně kopírují člověka.

Článek

Přestože robotickému trhu vládnou stroje pro průmyslové využití, jejich konstruktéři nepřestávají usilovat o vytvoření dokonalé kopie lidské inteligence. Na Světové konferenci o robotech v Pekingu představily dvě skupiny vývojářů roboty k nerozeznání od člověka.

Jiajia je obyčejná čínská dívka, zatímco Wang Jang-ming je legendární čínský filozof, který žil před pěti sty lety. Zdánlivě nemají nic společného. Ve skutečnosti se tento víkend stali hvězdami pekingské konference.

Obyčejná robodívka Jiajia.

Jiajia nejenže umí mluvit a dokonale napodobit lidské pohyby, ale rozumí i lidské řeči a dokáže reagovat na výraz lidského obličeje. „Sluší vám to, když se smějete,“ řekla jedné z návštěvnic konference. Oproti tomu Wang Jang-ming kromě řeči ovládá umění kaligrafie.

„Umělá inteligence musí projít třemi etapami. První etapa je bytost vytvořená lidmi, druhá je napodobování lidí a třetí je jejich nahrazení. Nyní jsme ve fázi bytosti vytvořené člověkem. I když budeme pokračovat tímto tempem, tak je před námi ještě velmi dlouhá cesta, než dosáhneme cíle umělé inteligence, což znamená, že lidé budou nahrazeni roboty nebo přímo vytvářeni roboty,“ řekl agentuře Reuters výkonný ředitel společnosti Recon Group, která pracovala na vývoji robota JiaJia.

Robotický čínský filozof Wang Jang-ming.

Reklama

Doporučované