Hlavní obsah

Rochová věnovala Moravské galerii své oděvy, boty i doplňky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Módní návrhářka a oděvní designérka Liběna Rochová věnovala Moravské galerii v Brně desítky oděvů, bot, paruk, šperků či doplňků. Jde o ucelený průřez jejími kolekcemi od 90. let do současnosti.

Článek

Rochová je brněnská rodačka. Darem chce zároveň podpořit novou vizi brněnského Uměleckoprůmyslového muzea jakožto centra designu a módy. Galerie o nové akvizici informovala na svém webu.

Uměleckoprůmyslové muzeum se po dílčích stavebních úpravách a komplexní obměně expozic znovu otevře na podzim. Zaměří se na design a jeho různé podoby a postupně rozšiřuje své sbírky. Kromě módy dostane prostor také porcelán, sklo, keramika či nové technologie a média pro prezentaci tvorby současných designérů.

„Chtěla jsem Moravské galerii věnovat většinu mých kolekcí, tvorbu od 90. let. Mým snem je spoluvybudovat něco jako ‚muzeum designu a módy‘. Myšlenka uzrála při ranní meditaci, zavolala jsem panu řediteli (Janu) Pressovi a řekla jsem mu ‚Doufám, že mi nedáte košem!‘ – a nedal,“ uvedla Rochová.

Vybrané modely z tvorby Rochové vystaví galerie ve stálé expozici věnované soudobé módě v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Celou její tvorbu pak představí v samostatné retrospektivní výstavě.

Rochová, která získala uznání v Česku i zahraničí, působí v módním průmyslu a oděvní tvorbě od 80. let. Vede Ateliér oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Kreativní návrhy oděvů doplňuje často také obuví či doplňky s vlastním designem.

„Ráda pracuji s klasickými materiály jako je jsou různé druhy hedvábí, vln, směsové materiály, pak je to také kov, sklo, plasty, dráty nebo papír,“ popsala svou práci Rochová. Podle odborníků z galerie její tvorbu charakterizují plastičnost objemu, výrazná struktura povrchu a vazba s prostorem. Galerie získala například kolekce Pocta sklu, Timeless, Doteky nebo společenské róby pro soutěžící Miss ČR.

Reklama

Doporučované