Hlavní obsah

Brno chystá světovou přehlídku ohňostrojů, jinde akce přesouvají

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Organizátoři letních festivalů se chystají na další koronavirovou sezonu. Někteří akce ruší, většina je pouze přesouvá na pozdější termíny. Například Brňané ani letos nepřijdou o tradiční přehlídku ohňostrojů Ignis Brunensis.

Článek

Aktuální vývoj epidemické situace dává naději všem pořadatelům letních kulturních akcí a festivalů. Organizátoři v Brně i letos uspořádají největší letní událost ve městě – světovou přehlídku ohňostrojů Ignis Brunensis doplněnou festivalem zábavy. Program akce, která každoročně přiláká desetitisíce lidí, pořadatelé přizpůsobili covidové době a chystají několik novinek.

Čtyřiadvacátý ročník festivalu začne na konci června a potrvá až do září. Jeho centrum se letos přesune z pláží Brněnské přehrady, kde každoročně tisícovky lidí obdivují umění ohňostrůjců, na hrad Špilberk. „V aktuální koronavirové době má pro nás toto místo zásadní výhodu, že je ohňostroj nad městem vidět v okruhu několika kilometrů a diváky budeme mít nejen v tisících oknech, balkónech i terasách, ale také rozseté v menších skupinkách po celém Brně i v dohledu mimo město,“ řekl generální ředitel pořádající společnosti Snip & Co. Jiří Morávek.

Současná situace a vládní opatření se dotknou i ostatních akcí. Například Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se uskuteční po roční pauze netradičně na konci srpna. „K tomuto kroku jsme se rozhodli po pečlivém zvážení současné situace a po konzultaci s odborníky. Doufáme, že v průběhu následujících měsíců dojde k významnému rozšíření vakcinace a díky tomu zvládnutí pandemické situace, tak aby bylo možné uspořádat karlovarský festival v maximálně bezpečné formě pro jeho hosty a návštěvníky,“ uvedl prezident festivalu Jiří Bartoška.

Naopak největší hudební festivaly v Česku letošní ročník ruší a přesouvají program na příští léto. Vedení festivalu Colours of Ostrava k tomuto kroku muselo přistoupit už podruhé za sebou. Zakoupené vstupenky budou platit i příští rok a organizátoři usilovně jednají s interprety. „Jednání jdou v rámci dané situace dobře a máme velmi příznivé ohlasy. Budeme se snažit přesunout hlavní headlinery i většinu zahraničních kapel opět na další rok,“ řekl mluvčí festivalu Jiří Sedlák. Stejně je na tom také královéhradecký festival Rock for People.

Vláda minulý čtvrtek představila systém rozvolňovacích balíčků, který závisí na počtu nově nakažených lidí na 100 tisíc obyvatel za týden. Například povolení venkovních koncertů a divadelních představení je ve čtvrtém balíčku, který je podmíněný méně než 75 novými případy nakažení koronavirem za posledních sedm dní.

Lidé v Brně se mohou těšit na celkem pět ohňostrojů, které každoročně připravují umělci z celého světa. Pořadatelé akce tento rok nově připravili také show dronů, které se na obloze nad Kraví horou rozzáří 7. srpna. „Je to iniciativa města Brna, které vybralo dodavatele této show. Bude to novinka, na kterou se všichni těšíme, a věříme, že si získá přízeň diváků,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Všechna „představení“ navíc budou letos poprvé vysílána na internetu. Na rozdíl od minulých ročníků, kdy měla hlavní slovo porota, letos o nejlepším ohňostroji rozhodnou diváci v hlasování na sociálních sítích.

Přehlídku ohňostrojů na festivalu doplní také další doprovodný program. Dopravní podnik města Brna přichystá okružní jízdy historických vozů v čele s historickou tramvají, zoologická zahrada představí kulturu a přírodu Afiky a Technické muzeum v Brně oslaví šedesáté narozeniny. V areálu hradu Špilberk budou moct lidé navštívit mnoho koncertů a divadelních představení.

Organizátoři program začali připravovat už loni na podzim a přizpůsobili ho koronavirové době tím, že většinu akcí naplánovali do venkovních prostor. „Věříme, že se převážná část událostí odehraje v připravené podobě. Kapacita akcí a podmínky vstupu budou záležet na rozhodnutí vlády,“ řekl Komárek. Podle něj jsou pořadatelé připraveni i na to, že by byl vstup návštěvníků podmíněn negativním výsledkem testu. „Věřím, že by to mohlo fungovat,“ dodal.

Festival má podporu brněnského magistrátu i kraje. „Očekáváme, že po čase, kdy jsme byli omezováni různými restrikcemi, se nám uvolní možnosti a poskytneme lidem zábavu pro letní měsíce. Navíc to zatím vypadá, že Brno bude letos jednou z mála světových destinací, kde se ohňostrojná přehlídka mezinárodních parametrů uskuteční,“ řekla Vaňková.

S ní souhlasí také jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). „Tato akce má na rozdíl od všech ostatních jistotu, že se opravdu bude konat, i kdyby trvaly restrikce. Celé Brno a jeho okolí se může dívat na oblohu a užije si tento zážitek,“ sdělil. Hejtman navíc doufá, že se díky akci podaří na jižní Moravu přilákat turisty z celé republiky, pokud to vládní opatření dovolí.

Reklama

Doporučované