Hlavní obsah

Rodiče věznili děti ze strachu před covidem. Švédské úřady jim je seberou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve Švédsku uvěznili rodiče tři nezletilé děti. Vchodové dveře od bytu zatloukli prkny, aby nikdo nemohl ven a děti drželi ve vzájemné izolaci skoro pět měsíců. Teď podle soudu hrozí, že o ně přijdou.

Článek

Tři děti, které se dostaly do péče švédských sociálních úřadů poté, co je jejich vlastní rodiče uvěznili na pět měsíců v rodinném bytě z obavy, že se venku nakazí koronavirem, by neměly mít možnost vrátit se domů, rozhodl švédský správní soud.

Rodiče měli podle soudu zatlouct dveře od bytu dřevěnými prkny, aby jej děti ve věku od 10 do 17 let nemohly svobodně opouštět. Uvězněné měly být od března do začátku července. Podle soudu v provincii Jönköping rodiče dokonce zabránili i tomu, aby mohly být děti alespoň spolu. Drželi je od sebe.

Mikael Svegfors, který děti u soudu zastupoval, vysvětlil v místním rozhlase, že rodina neuměla plynně švédsky a informace o pandemii covidu-19 čerpala z médií ze své domovské země, kde údajně panovaly daleko přísnější opatření než ve Švédsku.

„Jde o absolutní střet mezi tím, jak smýšlejí lidé z různých částí světa,“ okomentoval nezvyklý případ Svegfors. „Děti na to doplatily. A také na strach z pandemie, které se z nějakého důvodu bojíme všichni.“

Šlo o „zjevně velmi citlivý“ případ, ale tamní soud i sociální služby měly na srdci nejlepší zájmy dětí, uvedl Svegfors.

Rodiče u soudu popřeli, že by děti uzamkli proti jejich vůli. Mohly prý z bytu svobodně odcházet, rodiče je měli pouze vzdělávat v domácnosti. Proti rozhodnutí se plánují odvolat. „Jde o odlišné vnímání, jejich rodiče to tak nevidí,“ uvedl jejich právník Andreas Hannah.

Na rozdíl od mnoha jiných zemí neuzavřelo Švédsko školy kompletně. Výuka se zrušila pouze pro žáky starší 18 let, mladší museli školu navštěvovat i nadále. Rodiny, včetně těch, kde se vyskytovali vysoce rizikoví pacienti, byly v případě neúčasti dítěte ve škole nahlašovány sociálním službám a hrozily jim vysoké pokuty.

Země vydala na místo přísných opatření spíše doporučení. Většina podniků zůstala otevřených, švédská vláda se rozhodla spolehnout na odpovědnost vlastních občanů s odůvodněním, že chce vytvořit dlouhodobě únosnou strategii.

Počty nakažených začaly ve Švédsku s příchodem června postupně klesat, s výjimkou mírného nárůstu v srpnu. Celkem se v zemi nakazilo 84 532 lidí a 5820 nemocných covidu podlehlo.

Reklama

Doporučované