Hlavní obsah

Rodina Castrů končí v čele Kuby, pád komunistického režimu ale podle analytiků nepřijde

Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Po téměř padesáti letech v čele ostrovního karibského státu stane muž, který nenese příjmení Castro. Podle analytiků se toho však v komunistickém ostrovním státě mnoho nezmění.

Článek

Novým prezidentem Kuby se stal Miguel Díaz-Canel. Padesát let stála rodina Castrů v čele revolučního komunistického režimu na karibském ostrově Kuba. Poté, co se na konci padesátých let podařilo komunistickým guerillám vytlačit z ostrova režim autoritářského prezidenta Fulgencia Batisty, podporovaného USA, nastolil Fidel Castro v zemi komunistický režim.

Castro nejprve jako premiér, později pak jako prezident, Kubě vládl až do roku 2008, kdy byl donucen ze zdravotních důvodů funkci předat svému mladšímu bratru Raúlovi. Ve čtvrtek ho po zvolení parlamentem vystřídal právě Díaz-Canel.

Sedmdesátiletý Miguel Díaz-Canel v roce 2013 nastoupil do funkce prvního viceprezidenta Kuby jako jeden z čelných představitelů kubánské komunistické strany. Je také prvním kubánským vůdcem, který se narodil po kubánské revoluci roku 1959.

Na první pohled výrazná změna ve vedení Kuby však podle analytiků příliš mnoho reálných změn nepřinese. Podle expertů by se do pozice hlavy státu Canel nemohl dostat, pokud by s dosavadním vedením režimu nebyl ve shodě.

Nový prezident tak nehodlá příliš měnit Castrův kurz opatrných ekonomických reforem při zachování přísné státní regulace hospodářství. Opozice ani pozorovatelé neočekávají, že by došlo k zásadním změnám směrem k demokracii. Vedoucí slovo si navíc ve stranickém aparátu nadále zachová Raúl Castro, který ve funkci generálního tajemníka strany zůstane alespoň do sjezdu komunistů v roce 2021.

Reklama

Doporučované