Hlavní obsah

Roste zájem o náhradní mateřství. Někdy trvá i roky najít vhodnou ženu, která dítě odnosí

O náhradní mateřství je zájem.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Často jediná a poslední možnost, jak mít vlastní dítě. Zájem o náhradní mateřství u neplodných párů roste. Reprodukční kliniky tuto možnost dovolují pouze těm ženám, které mají vážné zdravotní potíže a nemohou se svým partnerem počít přirozeně. Po právní stránce je ale tento typ mateřství pořád velmi sporný. Pohybuje se totiž v právním vakuu, přestože není nelegální.

Článek

Jsme seriózní pár a hledáme náhradní matku, která by nám odnosila dítě. I tak může vypadat inzerát na internetu. Jde o případy, kdy se kvůli zdravotních problémům nedaří počít přirozeně. Nejčastější příčinou je chybějící děloha u ženy, která touží po dítěti.

I když přesné statistiky o náhradním mateřství v Česku neexistují, podle různých odhadů jde asi o stovku případů ročně. Zdánlivě jednoduchá cesta za vytouženým rodičovstvím má ale jednu zásadní překážku. Z právního hlediska je matkou dítěte vždycky ta žena, která dítě porodila.

„A to i tehdy, kdy embryo, které bylo do těla náhradní matky implantováno, pochází z vajíčka objednatelské matky. Porod je jedinou relevantní událostí pro rozhodnutí otázky mateřství, a to již od dob římského práva," uvedla pro Seznam.cz právnička Marcela Vilímková, která se specializuje na zdravotnické právo.

Kromě právního ošetření je také potřeba zhodnotit psychický stav náhradní matky. Zda si uvědomuje, že se bude muset dítěte po porodu vzdát a že takový proces může výrazně zasáhnout do jejího soukromého života. Dále je zapotřebí sehnat souhlasná stanoviska všech ošetřujících lékařů.

„Nejdéle trvá, než si pár najde náhradní maminku. Když má štěstí, udělá to sestra nebo kamarádka. Některé páry ale čekají i několik let, než najdou vhodnou náhradní matku,“ uvedla lékařka z pražské kliniky IVF Cube.

Náhradní mateřství v Česku sice není nelegální, na druhou stranu k němu neexistuje žádný speciální zákon. I proto stále vzbuzuje rozpaky.

Reklama

Související témata:

Doporučované